• 15 januara, 2021

Stručno operativni tim: Epidemiološka situacija u milanovačkoj opštini vrlo složena

foto: gminfo.rs

Epidemiološka situacija na teritoriji opštine Gornji Milanovac vrlo je složena, rečeno je na konferenicji za novinare nakon sastanka Stručno operativnog tima za prvu i medicinsku pomoć i zaštitu od epidemije opštine Gornji Milanovaca.

– U prilog tome govori da je sve veći broj lica koja zbog zdravstvenih tegoba i simptoma traži pomoć u Kovid ambulanti Doma zdravlja. Ovih dana broj osoba, koji se javio u tu ambulatnu, kreće se od 130-180, a i broj novozaraženoh svakodnevno raste i trenutno je 174 – naveo je Milorad Dimitrijević načelnik opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac.

On ističe da broj hospitalizovnih u milanovačkoj bolnici i drugim zdravstvenim ustanovama stalno raste, pa je tako trenutno u bolnice smešteno njih 23. koji su dokazano pozitivni.

Milorad Dimitrijević, načelnik opštinskog štaba za vanredne situacije, foto: gminfo.rs

– Pre par dana komandant opštinskog štaba za vanredne situacije najavio je mogućnost uvođenja vanredne situacije. Međutim, za sada smo od toga odustali i dalje nećemo predlagati tu meru iz dva razloga. Prvo, stupio je na snagu Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je pre svega dao veća i šira ovlašćenja nekim službama u vezi kontrole, a i kaznena politika je u znantoj meri pooštrena. Drugi razlog je i set mera koje je donela Vlada Republike Srbije koji stupaju na snagu sutra – rekao je Dimitrijević.

On kaže da sve dosadašnje mere, donete pre uvođenja dodatnih pooštrenih mera, ostaju na snazi.

Mislim na zabranu okupljanja preko pet lica u zatvorenom i otvorenim prostoru, obaveznom nošenju maski u zatvorenom prostoru, javnom prevozu, obavezi držanja distanci i obezbeđenju neophodnih četiri metra kvadratna u zatvorenom prosotru, kao i obavezi svih poslodavaca da se obezbede dezinfekciona sredstva i pojača higijena u svim objektima.

On ističe da nove mere koje sutra stupaju na snagu odnose se pre svega na zabranu rada radnju, svih tržnih centara, lokala, klubova od 21 sat do 5 ujutru narednog dana.

– U najavi je da će ove mere biti na snazi do 1. decembra. Zabrana rada ne odnosi se na apoteke i benzinske pumpe (deo gde se toči gorivo) i ne odnosi se na dostavu hrane. Dozvoljen je rad firmi i preduzeća u trećoj smeni, pri čemu se misli na proizvodne delatnosti. Ove mere će u skladu sa novim zakonom kontrolisati i nove inspekcijske službe, ne samo sanitarne, već i ostale – kazao je Dimitrijević.

On je uputio apel sugrađanima da dosledno poštuju mere i da budu odgovorni prema sebi i drugima u svom okruženju.

foto: gminfo.rs

Rukovodilac Stručno operativnog tima dr Aleksandar Čivović v.d. direktora Doma zdravlja ističe da je zadnjih dana povećan broj pregleda u kovid ambulanti. On navodi da beleže i do 185 pregledanih pacijenata u danu.

Imamo u ovom trenutku 13 potvrđeno pozitivnih kod školske dece. Od toga 6 učenika bilo je povod da se pet odeljenja, u četiri škole, prevedu na onlajn nastavu. U pitanju su bila dva odeljenja Tehničke škole i jedno Treće osnovne, jedno u Drugoj i jedno u Četvrtoj osnovnoj. Ostalih sedam đaka su deca koja nisu pohađala nastavu u međuvremenu, jer su se našla na listi kontakata svojih roditelja ili članova porodice koji su u nekom periodu bili potvrđeno pozitivni. Od jutros smo tri odeljenja vratili u redovnu nastavu. To su dva odeljenja Tehničke i jedno  Četvrte osnovne, jer im je istekao period izolacije – zaključio je Čivović.

Doktor Predrag Šutić, član Stručno operativnog tima naveo je da oko 60 odsto pacijenata smeštenih u Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu su uglavnom dobrog opšteg stanja.

foto: gminfo.rs

– Dok trećina pacijenata ima izraženu srednje kliničku sliku i za sada nemamo pacijente koji su za slanje na viši nivo, u smislu neke respiratorne ugroženosti  koji ne može da se kompenzuje na našem nivou. Jutros smo imali 25 hospitalizovanih i u toku dana bilo je šest otpusta (3 sa grudnog i 3 sa neurologije) kući. Međutim, situacija se menja iz trenutka u trenutak. Tako smo u međuvremenu imali dva prijema u bolnicu i popodne imaćemo tri prevoda iz Čačka za Milanovac – rekao je Šutić.

Na pitanje novinara da li će i interno odeljenje Opšte bolnice Gornji Milanovac preći u kovid, Šutić kaže da je to  veoma izvesno.

Trenutno sa ovih 25 hospitalizovanih, koliko je smešteno na kovid odeljenjima grudnog i neurologije, to je veoma izvesno. Jer samo su potrebna još 2-3 prijema sa pomoćnim krevetima, a maksimalan kapacitet je 30 za ta dva odeljenja, i onda smo, tu, na ivici da se otvori i interno odeljenje – zaključio je Šutić.

 

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Manifestacija „Muzeji za 10“: Projekcija etno filma „Klotilda“

Sledeći članak

Kursna lista – 17. novembar