• 19.07.2024.

Menja li se granica za odlazak u penziju vojnih lica? Oglasilo se Ministarstvo odbrane

foto: gminfo.rs

Ministarstvo odbrane saopštilo je da u ovom trenutku ne razmatra izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije kojim bi se promenila zakonska granica za odlazak u penziju, niti smanjio iznos otpremnina koje se u tim slučajevima isplaćuju.

Kako se navodi, osim promene zakonske granice za odlazak u penziju, takođe se ne razmatra izmena podzakonskih akata koji regulišu način obračuna jubilarnih nagrada za profesionalne pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Ministarstvo ističe da je saopštenje izdalo „radi istinitog obaveštavanja javnosti i sprečavanja širenja glasina“, nakon što mu je Vojni sindikat Srbije uputilo poziv da saopšti da li su tačne nezvanične informacije do kojih su došli o izmeni i dopuni Zakona o Vojsci kojima će se predvideti da se diže starosna granica za odlazak u penziju.

  • Ukazujemo da najnovije saopštenje Vojnog sindikata sadrži niz spekulacija na pomenute teme, kao i pogrešna tumačenja normativa poput onog – da se iznos otpremnina reguliše podzakonskim aktima čija se izmena, navodno, priprema. Naime, ovo pitanje uređeno je Članom 88. Zakona o VS, čija se izmena, ponavljamo – ne razmatra – saopštilo je ministarstvo odbrane.

Ministarstvo podseća i da postojeća zakonska rešenja omogućavaju produžetak profesionalne vojne službe ukoliko za to postoji potreba i saglasnost lica kome se na taj način odlaže odlazak u penziju.

  • Saopštenje Vojnog sindikata koje sadrži neproverene i netačne informacije u vezi sa pitanjima statusa i standarda pripadnika MO i VS jeste ponovni neuspeli pokušaj da se dezinformišu naši pripadnici i celokupna javnost – zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug

Violeta

Prethodni članak

UNS: APR iz Registra izbrisao 477 medija

Sledeći članak

Pozorišna predstava: „Udaj se muški“