• 6 jula, 2020

Metalac Fad: Ispod plana ali i dalje trend rasta

foto: Metalac a.d.

Nakon prvih deset uspešnih meseci u 2019. sa realizacijom iznad planirane, podbačaj u poslednja dva meseca prethodne godine uticao je na procenu Metalac FAD-a da će 2019. godinu završiti realizacijom od oko 3,4 miliona eura, što je 3 odsto ispod plana, ali i 3 odsto iznad ostvarenja u 2018. godini. Za modernizaciju opreme uloženo skoro 700.000 evra.

Informacije o najavljenoj recesiji koje smo dobijali tokom 2019. godine, očigledno su doprinele smanjenju tražnje što se prenelo i na našu realizaciju. Naime, kupci u prvoj ugradnji iz Nemačke su u poslednjem kvartalu neočekivano korigovali svoje planove kako bi se prilagodili tržišnim okolnostima. I pored svega, izvoz u 2019. godini beleži rast od oko 8- 9 odsto, sa učešćem u ukupnoj realizaciju od 78 odsto, dok domaće tržište ima pad u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, dobro je što imamo trend rasta iz godine u godinu, možda ne u skladu sa očekivanjima, ali kada uporedimo sa 2015. godinom, beležimo prosečan rast od 10 odsto godišnje – smatra direktor Goran Mijatović, ističući još i značaj sve većeg angažovanja u pružanju usluga plastifikacije za potrebe eksternih partnera.

foto: Metalac a.d.

On ističe da ostvareni promet sa novim kupcima nije bio na nivou očekivanog. Njihovo učešće u ukupnoj realizaciji je svega oko 3 odsto. Ipak, vredno je pomena da je Metalac FAD u 2019. započeo saradnju sa partnerima u Ukrajini i Izraelu.

Mijatović kaže da je krajem godine “oživela” komunikacija sa još jednim potencijalnim kupcem u prvoj ugradnji, sa kojim je u toku odobravanje uzoraka za serijsku proizvodnju. Prvi rezultati testiranja su dobri pa se očekuje početak proizvodnje 2020. godine.

U svakom slučaju, direktor Mijatović veruje da će Metalac FAD u 2020. ostvariti planirani rast od 6,5 odsto bez obzira što će godina biti prepuna izazova, pre svega tržišnih.

Modernizacija opreme za efikasniju proizvodnju autodelova

Metalac FAD je početkom 2019. godine investirao 210 hiljada eura u induktore za kaljenje i pertlovanje, dok je krajem godine započeta realizacija još nekoliko značajnih investicija pre svega u rekonstrukciju grejanja, zatim CNC struga za obradu cevi, CNC savijanje cevi, LED rasvete u pogonima, dodavača na induktoru. Sve sa ciljem da se obezbedi stabilnost proizvodnje i unapredi efikasnost. Ukupna vrednost započetih investicija je oko 470.000 evra.

foto: Metalac a.d.

Inače, to preduzeće je u 2019. učestvovalo u programu Razvojne agencije Srbije ( RAS ) kojim je predviđeno subvencionisanje domaćih kompanija za ulazak u lance snabdevanja multinacionalnih kompanija.

Prema kriterijumima učešća i rasta izvoza, investicijama, kretanju broja zaposlenih, pokazateljima o rastu zarada i izvršenog audita od strane predstavnika RAS-a, Metalac Fad je, kao prvorangirani, u konkurenciji 20 odličnih firmi, stekao pravo na podršku za nabavku opreme i rekonstrukciju objekata. U te svrhe tokom  2020. godine na račun te firme biće uplaćeno oko 22 miliona dinara, što će olakšati realizaciju započetih investicija, ističu u Metalac Fadu.

 

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Prodajem

Sledeći članak

Iguman Jovan Nikitović sahranjen u porti manastira Vujan