• 04.12.2023.

Milanovčani iz Dveri, Zavetnika i POKS-a danas su na protestnim blokadama u Čačku

foto GMInfo

Milanovčani iz patriotskog saveza Dveri, Zavetnika i POKS-a u današnjim blokadama institucija lokalnih samouprava i državnih uprava, najavljenih povodom, kako ističu, izdaje srpskih nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, biće uz svoje stranačke kolege i druge građane u Čačku.

Blokada, tačnije protesta ovog tipa u Milanovcu danas neće biti, jer smatraju da akcija treba da otpočne u susednom gradu kao centru Moravičkog okruga.

Podsetimo, lideri ovih pokreta i stranaka, kako su ranije istakli, sprovodiće različite oblike blokada u narednom periodu, sve dok Aleksandar Vučić ne podnese ostavku na mesto predsednika Srbije i raspišu se vanredni izbori. Razlog za to vide u dovršavanju priznavanja lažne države Kosovo, koje, po njihovim procenama, Vučić ubrzano sprovodi u poslednje vreme, iako za to nema mandat ni po funkciji, ni po ovlašćenju naroda i Narodne skupštine.

Protestne blokade počinju 24. marta, na godišnjicu Nato agresije, u 12 sati i 44 minuta, što simbolizuje rezoluciju SB UN 1244, po kojoj je, osim ostalog, Kosovo sastavni administrativni deo Republike Srbije.

Predsednik OO Dveri u Milanovcu, Nebojša Stanković, jutros je istakao da poniženjima Srbije nema kraja, a da je poslednje sadržano u nedavnom dogovoru iz Ohrida, po kome bi trebalo da implementiranje francusko-nemačkog plana upotpuni i međunarodna donatorska večera za prikupljanje novca, koji će se sliti u kosovski i srpski budžet u cilju osnaživanja investicija i razvoja dobrosusedskih odnosa.

– Nato okupacija se sada brutalno privodi realizaciji kroz ove francusko-nemačke sporazume. Još jedno poniženje je i najavljena donatorska večera, koja će biti organizovana 150 dana nakon početka implementacije tih sporazuma, pa će onda početi da ležu pare nama i našoj pokrajini. Znači, prodaćemo veru za večeru, bukvalno. A implementacija je već krenula, jer vidimo da je Kosovo pre neki dan dobilo svog predstavnika u Interpolu. Moramo, ne samo u Beogradu, nego i u drugim centrima dići glas protiv zapadnog ultimatuma i kapitulacije, – poručio je Stanković.

Rajko Markanović, poverenik Srpske stranke Zavetnici za Gornji Milanovac, pružio je podršku rukovodstvima i poslanicima udruženih stranaka, ali i svima koji brane Ustav, teritorijalnu celovitost Srbije i narod na KiM.

– Bezrezervno smo uz sve koji su protiv izdaje i prihvatanja onoga ultimatuma, koji je sraman i koji vređa dostojanstvo našeg naroda, – rekao je Markanović, dok je Zorica Đođrević iz Dveri podsetila da Šumadija nije daleko od Kosova:

– Hoćemo da zamolimo sugrađane da se bar na trenutak otrgnu od ružičastih i srećnih televizija, mobilnih telefona, kladionica. Ovim pitanjima želimo da ih prizovemo u stvarni svet, jer sutra će nam problem Kosova i u kuću doći. Zato smo rešili da branimo KiM sada i ovde, na svakom kućnom pragu. Jedno je biti okupiran, a drugo kapitulirati. Kako može reč jednog čoveka biti pravno obavezujuća za čitav jedan narod, državu i buduća pokolenja? Ko je taj čovek i ko mu daje pravo da sebe takvim smatra? Čemu onda institucije poput Ustava, Narodne skupštine, Vlade, pravosuđa?

Da li misli na Vučića kada postavlja ta pitanja, Đorđević je odgovorila potvrdno, sa obrazloženjem da je „u njega i nož i pogača“. Rajko Todorović iz POKS-a najavio je ovom prilikom da će uskoro biti zvanično otvorena kancelarija ove organizacije u Milanovcu.

Podsećamo, u javnosti i dalje traje polemika da li je Vučićevo usmeno saglašavanje sa implementacijom nemačko-francuskog plana uz dogovor u Ohridu zapravo saglašavanje zvanične Srbije sa nezavisnošću KiM, i da li izostanak potpisa predsednika Srbije na tim planovima ipak ostavlja Srbiji još manevarskog prostora.

U Dverima i državotvornoj opoziciji, kako nazivaju savez sa Zavetnicima, POKS-om i DSS-om, odavno su izričiti da Vučić jedanaest godina postepeno priznaje nezavisnost Kosova kroz urušavanje i gašenje elemenata srpske državnosti u pokrajini, i da je postalo manje bitno ima li sada ili nema njegovog svojeručnog potpisa kad je sve u praksi dovedeno pred svršen čin.

M.Mijatović/GMInfo

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Milos

Prethodni članak

U G. Milanovcu obeležen Dan sećanja na poginule u NATO bombardovanju

Sledeći članak

Foto-projekat u milanovačkoj Gimnaziji – učenje jezika kroz fotografiju