• 27.09.2023.

U G. Milanovcu obeležen Dan sećanja na poginule u NATO bombardovanju

foto: V.P. gminfo.rs

Pomenom žrtvama i polaganjem venaca na Spomenik braniocima srpske slobode, koji se nalazi na prostoru spomen parka „Brdo mira“, u prisustvu predstavnika opštine Gornji Milanovac, komande kasarne „Vojvoda Radomir Putnik“, Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Opštine Gornji Milanovac, obeležena je godišnjica NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju.

foto: V.P. gminfo.rs

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 24 godina. Za 78 dana poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi.

Sa teritorije opštine Gornji Milanovac u ovim dejstvima život je izgubilo pet osoba.

Posle više diplomatskih pritisaka, bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 09. juna 1999. godine.

foto: V.P. gminfo.rs

„Srbija današnji dan nikada ne sme da zaboravi“, poručio je predsednik opštine Dejan Kovačević obraćajući se prisutnima.

foto: V.P. gminfo.rs

– Na današnji dan 19 članica NATO pakta bombardovalo je jednu malu suverenu zemlju na tlu Evrope. Bombardovali su je bez odluke Saveta bezbednosti UN. Današnje vreme, koje je turbulentno kada ponovo imamo rat na tlu Evrope, govori nam da mi, male države, moramo se izboriti za poštovanje Međunarodnog prava. Ukoliko se ono ne bude poštovalo, onda ćemo uvek imati problem. NATO agresija je jedan zločin koji se desio nad SR Jugoslavijom a svi znamo da je cilj bila isključivo Srbija. Ona je pretrpela najviše gubitaka, kako životima ljudi tako i u razaranju njene infrastrukture. Danas kada sve velike sile gledaju da kroje Međunarodno pravo kako njima odgovara, mi smo ti koji moramo dići glas i zaštiti sve ono što su povelje UN i sve ono što znači očuvanje suvereniteta država. Srbija danas sa svojim rukovodstvom čini sve da što manje oštećena izađe iz današnjih zbivanja, da u Sastavu Srbije očuva i naše svetinje i Kosovo i Metohiju. Jer to nam je dug prema precima a i prema našim potomcima. Da se nikad ne zaboravi – kazao je  Kovačević.

foto: V.P. gminfo.rs
foto: V.P. gminfo.rs
foto: V.P. gminfo.rs
foto: V.P. gminfo.rs

Vence su položili predsednik opštine Dejan Kovačević, komandant garnizonog mesta Gornji Milanovac, Nenad Dražinac, predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca opštine Gornji Milanovac i predstavnici Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, uz prisustvo počasne jedinice Vojske Srbije.

 

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Karavan „Budi hrabra – pregledaj se“ stiže u Gornji Milanovac

Sledeći članak

Milanovčani iz Dveri, Zavetnika i POKS-a danas su na protestnim blokadama u Čačku