• 13 avgusta, 2020

Milićević, SPS: Pitanje zajedničke liste sa SNS nije nikakva misterija

Đorđe Milićević, foto: GMInfo

Potpredsednik Narodne skupštine Srbije, potpredsednik Glavnog odbora SPS-a i koordinator ove stranke za članstvo u Moravičkom okrugu, Đorđe Milićević, za GMInfo kaže da će njhovi lokalni odbori donosti odluke hoće li će biti na zajedničkoj listi sa SNS-om za predstojeće izbore ili ne, onda kada se o takvom predlogu zajednički budu odredili vrhovi stranaka, na republičkom nivou.

Te odluke će isključivo zavisiti od razgovora koje budu vodili predsednici naših stranaka, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić. Shodno tome, ponašaće se i lokalni odbori, jer partija je sistem i mora se tako funkcionisati, – rekao je Milićević.

Na pitanje koja je opcija njemu politički opravdanija i bliža, odgovorio je:

Đorđe Milićević, foto: GMInfo

To što ja lično mislim ne znači da će tako biti realizovano. Ja ne mogu sebi dozvoliti luksuz da govorim o nečemu o čemu ne odlučujem. Zna se, dakle, kako razgovaraju odgovorne partije poput SNS i SPS-a, tako što će lideri naših stranaka o tome dati poslednju reč.

Milićević podseća da ideja o predizbornoj koaliciji nije toliko nova, iako se posle nedavnog Dačićevog predloga u tom pravcu, više piše i govori nego ranije.

Tačno je, predsednik SPS-a je uputio poziv predstavnicima SNS-a na temu eventualnog formiranja predizborne koalicije. Ali ovaj predlog je prvo, podsetiću vas, usledio nakon jednog poziva predsednika Srpske napredne Stranke kad je govorio o potrebi formiranja široke narodne koalicije.

O tome šta se zapravo krije upravo iza toga što je ideja za zajedničku listu ponovo aktualizovana, Milćević za GMInfo kaže:

Đorđe Milićević, foto: GMInfo

Nema ništa tu skriveno, nema tu nikakve misterije. Nije ovde reč o tome da se neko plaši izbornog rezultata. Nemamo mi razloga za to, jer je SPS, ako analizirate sve izbore koji su održani u opštinama i gradovima nakon predsedničkih, druga po snazi politička opcija na sceni. Ne radi se o tome, kako smo mogli čuti ovih dana, da neko želi skuplje ili jeftinije da prođe, niti da sačuva funkcije.

Javna poruka Ivice Dačića naprednjacima o spremnosti na formiranje zajedničke liste za parlamentarne izbore, prema rečima Milićevića, bazirana je pre svega na državotovornoj politici obeju stranaka i uspešnom dosadašnjem strateškom partnerstvu.

Predlog je, osim toga, baziran i na potrebi da apsolutno više niko nikada neće moći da uperi prstom i kaže da su Ivica Dačić i SPS-a nelojalni koalicioni partneri. Nema mesta tu malicioznim komentarima kad je ovaj predlog u pitanju. On je dobronameran i ide u pravcu jedinstvene državne politike. Mi smatramo da smo u prethodnih 7 godina, to je moje mišljenje, napravili ozbiljne rezultate, ozbiljan pomak u svim sferama društva. To je dobar osnov za nastavak saradnje. U kom formatu će ona biti, o tome će odlučivati predsednici, a najvažnije je da će od toga boljitak imati građani, – zaključio je Đorđe Milićević.

foto: GMInfo

On je ranije juče govorio na sednici opštinskog Odbora SPS-a u Milanovcu, o tome kako će biti koordinirana predstojeća kampanja, ali prisutnim članovima nije pominjao temu predizborne koalicije. Predsednik OO SPS-a, Jovica Carević i dalje je pri stavu da se za predstojeće lokalne izbore, na proleće, pripremaju shodno odluci da pred građane izađu sa svojom, posebnom listom. Na sednici je najavljeno da im se sprema „prljava kampanja“, posebno jer iz dela opozicije kroz najave bojkota glasanja, kako je Milićević naglasio, ne stižu nikakve konkretne programske ideje, nego se samo „recikliraju stare floskule o navodnim aferama SPS-a, koje godinama aktiviraju pred izbore, a nikako da ih neko dokaže.“

M.Mijatović/GMInfo

Milos

Prethodni članak

Pomozimo petogodišnjem Petru

Sledeći članak

Prva beba u milanovačkom porodilištu u 2020.