• 19 aprila, 2021

Ministar Dmitrović posetio opštinu Gornji Milanovac: „Srbi su narod koji nestaje munjevitom brzinom“

foto: gminfo.rs

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović, boravio je danas u radnoj poseti Gornjem Milanovcu.

On je ovom prilikom istakao da je ovo jedna od malobrojnih opština u Srbiji koje se mogu pohvaliti povoljnom demografskom slikom i da će Ministarstvo na čijem je čelu podržati primere dobre prakse koje primenjuje milanovačka lokalna samouprava kad je reč o ulaganju u demografiju.

On je naglasio da je Gornji Milanovac opština u kojoj se iz godine u godinu u školu upisuje sve više đaka prvaka, preciziravši da je najsvetliji primer selo Pranjani u kome živi 70 porodica sa troje i više dece.

foto: gminfo.rs

– Ono što sam danas čuo moram reći da moji saradnici i ja ne nailazimo često na takve podatke i takvu sliku. Ovde su  čelni ljudi svesni problema demografije – problema nad svim problemima u Srbiji. Jer Srbi su narod koji nestaje munjevitom brzinom. U januaru 2021. godine, u odnosu na januar prethodne godine, stopa smrtnosti u Srbiji je porasla za 19,07 odsto, a stopa rađanja je smanjena za 12 odsto. Taj podatak nas obavezuje da se tim problemom bavimo iz dana u dan.  Naša stopa rodnosti je 1,5, a skor na istom nivou ili tek nešto bolje stoje razvijene, ekonomski bogate evropske zemlje, poput Norveške, gde je stopa 1,7. Znači novac nije presudan, vrlo je važan ali ne i presudan – rekao je Dmitrović.

On je kazao da prilikom obilaska Srbije je uvideo da izrasta veliki problem, a to je odnos prema ženi i poziciji žene u društvu.

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović, foto: gminfo.rs

– Žene su te koje odlučuju koliko dece će da rode i koliku će porodicu da imaju, jer ne možete je naterati da rodi 3-4 dece ako ona kaže „ne mogu“ i „neću“, jer to je sve u vezi sa velikim problemima. A jedan od problema je odnos poslodavaca prema zaposlenim ženama ili onima koje tek treba da se zaposle jer ne retko destimuliše prirodnu želju za potomstvom i porodicom. Žene s razlogom strepe da li će zbog trudnoće ostati bez posla, ili će se vratiti na manje plaćeni posao. Firme ne smeju žene uslovljavati, a neke traže da se ugovorom obavežu da pet godina neće rađati decu da ne bi išle na bolovanje – rekao je ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović.

On je istakao da ako ne zaustavimo trendove rasta velikih gradova 2050. godine u Srbiji će živeti svega četiri miliona ljudi, od toga tri miliona u Beogradu. 

foto: gminfo.rs

– Ako dođemo do toga mi kao narod nestajemo. Ne može se razvojem gradova i brisanjem sela, kojih je zadnjih decenija nestalo oko 4000, popraviti ovaj problem. Zato me jako obradovalo danas što sam čuo da u Pranjanima 70 porodica ima troje i više dece i svi su zadovoljni. Gornji Milanovac je jedna od lokalnih samouprava koja je za svaku pohvalu što se tiče ovog problema. Krajem godine ću sa svojim saradnicima napraviti jedan strateški dokument sa kojim ćemo da trasiramo puteve i načine spasavanja od demografske katastrofe koja je izuzetno teška u ovom trenutku – zaključio je Dmitrović.

Dejan Kovačević je kazao da se razgovaralo o dosta tema, kao i koje su sve opštinske odluke do sada donete. Kaže da je konstatovano da državna i lokalna samouprava zajednički moraju da rade na promeni svesti i jačanju kulta porodice.

Dejan Kovačević, predsednik opštine Gronji Milanovc, foto: gminfo.rs

I mi sa naše strane moramo da napravimo bolje uslove kako bi imali veći prirodni priraštaj. U Gornjem Milanovcu je od 1989. godine trend mortaliteta duplo veći maltene nego što je to natalitet. Zadnje dve godine se to nešto malo popravlja pa samo gradsko područje ima veći prirodni priraštaj, ali to je još uvek nedovoljno. Na početku svog drugog mandata sam obećao da sva deca mogu da idu u vtrić, čak smo tu priču proširili i na seoska područja. Mi smo upravo završili projekat izgradnje dečjeg vrtića jer su nam kapaciteti mali. Zamolio sam ministra da nam pomogne u iznalaženju sredstava za te potrebe – rekao je Kovačević.

On je dodao da se iz lokalnog budžeta izdvajaju značajna sredstva za podršku rađanju i roditeljstvu, kao i za učeničke i studentske stipendije i da je uveden besplatan gradski prevoz za srednjoškolce.

Ono što Opština Gornji Milanovac svakako radi, a vi to dobro znate, jeste da odvaja značajna novčana sredstva za podršku rađanju i roditeljstvu. Samo iz lokalnog budžeta, ti iznosi za prvo i drugo dete su po 60.000 dinara, a 100.000 dinara za treće i svako naredno dete. Besplatan boravak u vrtiću obezbeđen je svakom trećerođenom detetu.  Moramo da shvatimo da smo mi jedno društvo koje je u velikom problemu, društvo koje je u nestajanju. I da svi zajedno moramo raditi na promeni svesti i jačanju kulta porodice kako bi uspeli da opstanemo kao narod na ovim prostorima, jer džaba nam sve investicije ako budemo nestali kao narod –  zaključio je predsednik opštine Gornji Milanovac.

V. Popović, gminfo.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu

 

Violeta

Prethodni članak

Srbija je pripremila digitalne sertifikate o vakcinaciji, šta znamo o njima do sada

Sledeći članak

PSOGM: Dobili smo odgovor Agencije za sprečavanje korupcije