• 16.05.2022.

MSG: Da predsednik opštine podnese ostavku i za Slavu grada obraduje Milanovčane

Foto: MSG

U još jednom pozivu da podnese ostavku, sa novim razlozima kojima potkrepljuju takav poziv, politička opoziciona opcija „Za Milanovac slobodnih građana – Aleksandar Jevtović“ (MSG), danas je uputila javni dopis u kome obrazlažu zašto aktuelni predsednik opštine, Dejan Kovačević, prema njihovim ocenama, ne bi više trebalo da obavlja tu funkciju. Oni su sa prethodnim razlozima slično tražili i za Dan opštine. U saopštenju MSG se kaže:

„Za Milanovac slobodnih građana – Aleksandar Jevtović” svim građanima opštine Gornji Milanovac čestita Slavu opštine, Silazak Svetog duha na apostole – Duhove – Trojice. Ovim putem pozivamo predsednika opštine Gornji Milanovac Dejana Кovačevića da podnese ostavku kako bi time kao prvi čovek opštine preuzeo odgovornost za rad lokalne samouprave u prethodnom periodu. Ovog puta pomenućemo samo neke razloge zašto predsednik opštine treba da podnese ostavku i time za Slavu opštine Gornji Milanovac obraduje svoje sugrađane:

1. Prema Izveštaju Državne revizorske institucije: „Opština Gornji Milanovac je u 2018. godini preuzela obaveze u iznosu od najmanje 11,77 miliona dinara iznad odobrenih aproprijacija; preuzela obaveze ili izvršila isplatu za nabavku dobara, usluga i radova u iznosu od najmanje 140,99 miliona dinara suprotno Zakonu o javnim nabavkama i isplatila najmanje 5,30 miliona dinara zaposlenima više od propisanog iznosa.“ Postupci javnih nabavki se više ne objavljuju na sajtu opštine čime su građani Gornjeg Milanovca uskraćeni za informacije za koje namene i pod kojim uslovima se troši njihov novac.

izveštaj DRI-rezime; foto: MSG

2. Javne nabavke organa opštine su godinama objavljivane na zvaničnom sajtu opštine da bi prestalo njihovo objavljivanje u drugoj polovini 2020. godine. Možda i ne postoji zakonska obaveza, ali zašto građani ne bi znali za koje namene se troše budžetska sredstva? Zašto građani ne bi znali za narudžbenicu potpisanu od strane predsednika opštine u kojoj je predmet nabavke: nabavka poklona – kravata na iznos od 78.000 dinara ili narudžbenicu potpisanu od strane predsednika opštine u kojoj je predmet nabavke: nabavka poklona–držač za olovke i olovke na iznos od 40.000 dinara?

3. Zaduživanja opštine kod poslovne banke tokom 2019. godine (potpisan ugovor za kredit od 2.600.000 eura, a koliko je zaista sredstava potrošeno još ne znamo, ali ćemo o tome blagovremeno obavestiti javnost). Obaveza da se kredit vrati je do 2027. godine, dakle u još šest narednih godina neko mora da vraća dug, a javnost nije upoznata za koje namene su sredstva potrošena.

4. Izvedenih radova u ul. Nikole Lunjevice (Lunjevački put), ul. Miloša Velikog i Železničkoj ulici. Кako su radovi izvedeni i sa kojim problemima se suočavaju stanovnici tih ulica nakon završetka je vidljivo svakom građaninu Gornjeg Milanovca;

Presuda kojom je poništeno imenovanje direktora JKP; foto: MSG

5. Prećutkivanja činjenice da je poništeno rešenje o imenovanju direktora JКP po presudi Višeg suda u Čačku jer, između ostalog, nije ispunjavao uslove za direktora. Pored toga javnost nije upoznata da će opština Gornji Milanovac morati da snosi sve troškove sudskog postupka u iznosu od 142.500 dinara.

Izreka presude kojom je poništeno imenovanje direktora JKP; foto MSG

6. Javnog navijanja za kandidata za direktora JКP na javnom konkursu, kojim se potpuno obesmišljava postojanje samog konkursa. Pored toga, navedeni potencijalni kandidat je radio kao direktor sve dok presudom nije poništeno njegovo imenovanje jer između ostalog, nije ispunjavao uslove za direktora propisane zakonom. To bi bilo kao kada bi neko vozio autobus, a nema dozvolu koja mu to omogućava. Možda autobus i stigne na odredište ali svakako odgovornost mora snositi onaj ko ga je uputio na put pod takvim uslovima. Nesprovođenja konkursa za direktora JP za izgradnju opštine iako je direktoru istekao mandat 2017. godine, i od tada niti je raspisan javni konkurs u skladu sa zakonom, niti je imenovan v.d. direktora, već postoji neko neobjašnjivo stanje.

A. Jevtović; foto: MSG

Ovo je samo dodatnih šest razloga za ostavku predsednika opštine uz pre oko dva meseca iznete razloge u našem saopštenju od 23. aprila ove godine, a povodom Dana opštine (da se ukratko podsetimo: 14.445.000 dinara potrošenih za četiri godine za reprezentaciju i ugostiteljske usluge od strane samo jednog organa u lokalnoj samoupravi – predsednika opštine; puno puta obećavane pristupne saobraćajnice auto-putu čija izgradnja još nije počela; neizgradnje kružnog toka na ulasku u grad; neizgradnje obećane zgrade Centra za socijalni rad; neizgradnje obećanog dvorca u Takovu).

Na kraju, GG „Za Milanovac slobodnih građana – Aleksandar Jevtović“, takođe upućuje drugi poziv predsedniku opštine Gornji Milanovac, Dejanu Кovačeviću, da se u TV duelu, na bilo kojoj televiziji, u bilo koje vreme, ali u emitovanju uživo, suči sa jednim od osnivača naše grupe građana, Aleksandrom Jevtovićem, diplomiranim pravnikom, kako bi se javnost Gornjeg Milanovca mogla upoznati sa različitim viđenjima kako treba voditi opštinu.

GG „Za Milanovac slobodnih građana – Aleksandar Jevtović“

GMInfo.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu

Milos

Prethodni članak

Obeležena slava Gornjeg Milanovca i Crkve Svete Trojice

Sledeći članak

Pranjanska razglednica: Odbrana