• 10 avgusta, 2020

Muzej slavi svoj 26. rođendan

foto: Muzej rudničko-takovskog kraja

Prošle godine su rođendan obeležili veličanstveno uz drage saradnike iz svih krajeva zemlje, a pre svega iz milanovačke opštine, uz posetioce koji već godinama sarađuju sa njima, savetuju ih i prate sve što urade.

Kako situacija nalaže, rođendan ove godine obeležavaju skromno, ali radno. U kućnim uslovima pripremaju se nova izdanja, novi projekti, a u saradnji sa studiom „Pletisanak“ realizovali su novi sajt www.muzejgm.org. raskošnog izgleda i pre svega, prepunog informacija, koje se naravno ne odnose samo na njihov rad.

foto: Muzej RTK

Nesebično smo posvetili pažnju našem lepom rudničko-takovskom kraju i svemu onome što kulturna baština ovog kraja ima da pokaže Srbiji, a i šire. Svih ovih godina poštovali smo saradnju sa vrhunskim stručnjacima iz raznih oblasti, prikazali mnoge izložbe, mnoga izdanja, imali mnogo autorskih izložbi i projekata koji su dosegli do mnogih krajeva Srbije, regiona i sveta. Nismo se stideli toga da posetimo i najmanje ili najudaljenije kutke naše opštine i zabeležimo i predstavimo njihovu tradiciju i sećanja. Za nas su ljudi iz našeg okruženja najvažniji saradnici. Običan čovek koji od pamtiveka čuva porodični predmet i želi da zna koliko on vredi, čovek koji želi da zna poreklo svoje porodice, čovek čiji su preci od osnivanja varoši ovde, zaslužuje svaku našu pomoć, i svakodnevno im izlazimo u suret. Sa đacima razgovaramo ne samo u našoj galeriji, već kad god imamo priliku uključujemo se u njihove aktivnosti, podržavamo njihove ideje i pomažemo u realizaciji. Sarađujemo sa mnogim firmama naše opštine, dočekujemo ekskurzije i brinemo se o znamenitostima našeg kraja. Želimo da i dalje zajedno sa vama, beležimo trajno kulturno-istorijsku baštinu opštine“, kažu u Muzeju RTK.

Prethodnu godinu obeležili su mnogobrojni programi, opsežna arheološka istraživanja planine Rudnik, etnološki filmovi, projekti koje je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, radionice, promocije, autorske i gostujuće izložbe, dolazak remek-dela srpske kulture slike „Kosovka devojka“, mnogobrojne posete njihovoj galeriji i znamenitom Takovu – mestu gde je SRBIJA ROĐENA!

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

„Čist Rudnik, čista duša“…

Sledeći članak

Dr Šutić o stanju u Opštoj bolnici