• 25 juna, 2021

Dr Šutić o stanju u Opštoj bolnici

foto: gminfo.rs

Mesec dana je prošlo od uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije korona-virusa u Srbiji i od kako su bolnice, pa i milanovačka, ušle u poseban režim rada. Prostorije se redovnije dezinfikuju, zabranjeno je unošenje hrane van originalnog pakovanja koje se ne može dezinfikovati, posete su redukovane, apeluje se da građani ne dolaze bez preke poterebe u obilazak svojih najbližih koji su hospitalizovani iz drugih razloga, a grudno odeljenje sa pacijentima pozitivnim na kovid izolovano je za sve osim lekara koji se o njima brinu. Zaključno sa jutrošnjim stanjem, u njoj se leči 10 pacijenata, od ukupno 14 koliko za sada ima utvrđeno obolelih sa teritorije opštine, dok je jedan preminuo.

Kapije Bolnice čuvaju pripadnici Vojske zbog strožije kontrole ulazaka i eventulanih nasrtaja na lekare, kako je još na početku obrazloženo iz Kriznog štaba Vlade. Uvedene su posebne mere sanitarne zaštite lekara, koji su sada, pored uobičajenih sredstava, opremljeni dodatnom protektivnom odećom i obućom, barem oni koji dolaze u neposredan kontakt sa obolelima.

foto: gminfo.rs

Situacija u milanovačkoj Opštoj bolnici i dalje nije alarmantna, kaže za GMInfo direktor ove zdravstvene ustanove, Predrag Šutić. Pitali smo ga danas da nam prenese i kako lekari doživljavaju vanrednu situaciju u kojoj rade. Nikada do sada nisu imali priliku da se nose sa sličnim pritiskom neizvesnosti od širenja zaraze tavkvog obima, izloženi su većoj pažnji, kritici i ocenama javnosti, brinu i za zdravlje porodica, promenjena im je i rutina privatnog života, a danas je zvanično potvrđeno i da jedna njihova koleginica, medicinska sestra, ima korona-virus.

Kovačević, Šutić, foto: gminfo.rs

Kakva je atmosfera među zaposlenima? Pa, uvek imate zbog ovoga svega i neku vrstu panične reakcije. Bez obzira na silne preporuke o tome u kojim uslovima je koji nivo zaštite propisan da se nosi, uvek imate određeni procenat osoba koje tome ne veruju, koje uzimaju opremu za viši nivo zaštite nego što je potreban, pa se onda to bez razloga i troši. – kaže Šutić. – Neke količine zaštitne opreme, koje su stizale, mislim da su sasvim dovoljne, ali ne možete sprečiti nečiju paničnu reakciju, kad misle da je to nedovoljno, pa onda dolazi do veće potrošnje zaštitne opreme i onda samim tim nestašica.

foto: GMInfo, arhiva

Na pitanje da li primećuje izvesne promene u ponašanju pacijenata, posebno onih hospitalizovanih, strah ili nepoverenje u to kako se Bolnica nosi u novonastalim okolnostima, Šutić kaže:

Ne. Štaviše, ono što sam ja insistirao, i pacijenti nose zaštitnu opremu, i oni što dolaze zbog nekih problema i pregleda ili hospitalizacije koji nemaju veze sa kovidom. Svako štiti sebe i onda je svako siguran da će sve biti kako treba.

U milanovačkoj Bolnici, kaže Šutić, nema primećenih zahteva za bolovanja u ovoj situaciji bez opravdanog razloga. Dve samohrane majke, koje nemaju žive roditelje, po preporuci Vlade za takve slučajeve, a s decom mlađom od 12 godina, dobile su rešenje da ne dolaze na posao. Podsećamo, svi radovi na rekonstrukciji Opšte bolnice prekinuti su odmah po proglašenju vanrednog stanja zbog COVID-19.

M.Mijatović/GMInfo

Milos

Prethodni članak

Muzej slavi svoj 26. rođendan

Sledeći članak

Braća Sreten i Dragomir Drago Rajičić učesnici Velikog rata