• 10 avgusta, 2020

Od jučerašnjih 6 pozitivnih na korona virus jedna je medicinska sestra

foto: gminfo.rs

Na teritoriji opštine Gornji Milanovac broj obolelih osoba od koronavirusa, u odnosu na juče, ostao je i dalje nepromenjen – petnaest. Nažalost, juče, jedna osoba obolela od COVID-19 iz našeg grada je preminula.  Kod šest sugradjana jučerašnje analize su potvrdile prisustvo koronavirusa, od toga jedna osoba je medicinski radnik Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu.

Video sa kompletnim izjavama možete pogledati klikom na fotografiju ispod ↓↓↓

Čivović, Kovačević, foto: gminfo.rs

Mi od ovih 15 osoba koje su potvrđeno oboleli od COVID-19 imamo jednog zdravstvenog radnika, dakle to je jedna osoba od šest, a za koje smo juče dobili potvrdu. Mi imamo preporuku gde, šta i kako treba raditi u takvim slučajevima, a smeštaj za zdravstvene radnike Moravičkog okruga je u Vrnjačkoj Banji – kazao je doktor Aleksandar Čivović, v.d. Doma zdravlja Gornji Milanovac.

Na pitanje GMinfo portala da li je taj zdravstveni radnik već smešten u Vrnjačkoj Banji, doktor Predrag Šutić pojašnjava da je ta osoba zbog respiratornih problema nalazi se na grudnom odeljenju Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu.

Kovačević, Šutić, foto: gminfo.rs

– Zbog tegoba koje ima nalazi se na grudnom odeljenju milanovačke bolnice, jer nije za kolektivni smeštaj. Takav smeštaj je predviđen za one koji su pozitivni, a nemaju neku izraženu, ili nemaju nikakvu, simptomatologiju.  Radi se o medicinskoj sestri koja je pozitivna na COVID-19 i zbog respiratornih tegoba ona je hospitalizovana kod nas u bolnici. Sve je pod kontrolom, nije neka drastična klinička slika, ali zahteva lečenje lekovima u bolničkim uslovima – rekao je doktor Šutić.

Prema rečima članova Štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac rezultati testova koji su juče uzeti i poslati na analizu nisu još stigli. Očekuje se da do kraja dana budu dostavljeni,  pa samim tim nema ni povećanja broja obolelih u poslednja 24 sata.

Svi testirani, koji su pozitivni na COVID-19 su hospitalizovani. Jedan broj je u Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu, dva pacijenta su u  KBC Kragujevac, jedan se nalazi u kućnoj izolaciji pred izlečenjem.  Takođe, od juče, jedan pacijent je smešten u Čačku, u Plavoj hali u Atenici, tako da će ubuduće najlakše obolelili biti hospitalozovani na taj način, u Atenici, rečeno je na jutros održanoj konferenciji za novinare Štaba za vanredne situacije Gornji Milanovac.

Čivović, Kovačević, Šutić, foto: gminfo.rs

Prema rečima predsednika opštine u poslednja 24 sata nije bilo kršenja mera zabrane kretanja osoba starijih od 65 godina, kao ni policijskog časa.

S obzirom da je danas mesec dana od uvođenja vanrednog stanja mi smo imali ukupno 25 kršenja svih mera, što znači manje od jedne dnevno. Mogu da kažem da smo zadovoljni situacijom i poštovanjem mera od strane građana.  Za ovih mesec dana imali smo jedno kršenje mere samoizolacije, 17 policijskog časa i sedam kršenja zabrane kretanja za lica starija od 65 godina – rekao je Dejan Kovačević, komandant Štaba za vanredne situacije i predsednik opštine G. Milanovac.

On je istakao da sa današnjim danom kalendarski se završava grejna sezona i da JKP Gornji Milanovac neće prestati sa isporukom toplotne energije korisnicima, sve dok budu niske spoljne temperature.

Doktor Aleksandar Čivović, v.d. direktora Doma zdravlja je kazao da je u toku jučerašnjeg dana u prijemnoj ambulanti obavljeno 10 pregleda, od toga za petoro pacijenata je određena laboratorija i RTG pluća, odrađena su četiri brisa i jedan za onkološkog pacijenta, dok su dve osobe hospitalizovane.

Jučerašnjih šest potvrđeno pozitivnih pacijenata je hospitalizovno, jer takvi pacijenti ne mogu ostati u kućnoj izolaciji. Brisevi koji su uzeti u prethodnih dan-dva, i iskustvo ovih mesec dana borbe ukazuje nam da možemo očekivati da će biti još novoobolelih, i to sve iz jednog kontakta. Odnosno, svi su oni sa liste kontakata jednog obolelog. Reagovali smo pravovremeno i pohvatali smo i njihove kontakte, ljudi su u izolaciji. Prethodni pacijenti su imali 5-6 konatakata na listi, a ovo lice imalo je do osamdeset. Još jednom apelujem da se smanje kontakti – istakao je Čivović

Prema njegovim rečima očekuje se izlečenje tj. drugi negativni test prve osobe obolele u Gornjem Milanovcu. Reč je osoba koja radi  u Čačku, a živi na teritoriji opštine Gornji Milanovac.

 

V. Popović, gminfo.rs

 

 

Violeta

Prethodni članak

Kovačević: Ne vidim zašto je problem otvaranje DIS-a u ovim uslovima

Sledeći članak

Vučić i patrijarh postigli dogovor: Nema ukidanja zabrane kretanja za Vaskrs