• 25 juna, 2021

Kovačević: Ne vidim zašto je problem otvaranje DIS-a u ovim uslovima

foto: GMInfo

Poslednja dva dana donela su i nekoliko novih tema u vezi sa COVID-19 u Milanovcu o kojima smo razgovarali sa predsednikom opštine i komandantom Štaba za vanredne situacije, Dejanom Kovačevićem.

On je na pitanja GMInfa odgovarao: kada će krenuti podela pomoći najugroženijima, da li je otvaranje DIS-a bilo neophodno u ovom trenutku, da li će opština novčano i organizaciono učestvovati u sahranjivanju svih eventualnih žrtava kovida, te gde će on biti za Uskrs i kada smatra da će doći do ukidanja vanrednog stanja.

Sa distribucijom paketa pomoći sugrađanima (sa primanjima manjim od 30.000 dinara, posebno starijima od 65 godina koji ne mogu u nabavku) počećemo danas. Preko 6.000 paketa je već spakovano u sportskoj hali Breza. Danas kreće raspodela po selima, sutra očekujemo da to završimo, pa da pređemo i na gradsko područje.

foto: gminfo.rs

Na pitanje smatra li da je preključerašnje otvaranje veletrgovine DIS u Milanovcu, a imajući u vidu da se u takvim prilikama na jednom mestu okuplja veliki broj građana, u ovakvom trenutku opravdano ili ne, Kovačević kaže:

Svakako će smanjiti broj prisutnih lica u ostalim radnjama. Ja ne vidim da otvaranje jednog takvog objekta narušava opštu zdravstvenu sliku u Milanovcu; obzirom da imamo jedan objekat više, pretpostavljam da će u ostalim radnjama biti manje gužve. Ja nisam bio u DIS-u, ali su mi pričali saradnici koji su svraćali, da su tamo vrlo restriktivni što se tiče mera zaštite, da se sprovode na visokom nivou; čak su i na podu prodavnice obeležili koliko je rastojanje od 2 metra da ljudi ne bi prilazili jedni drugima. Tako da ja ne vidim zašto bi bio problem otvaranje DIS-a u ovim uslovima. Oni su svakako trgovina kao i svaka druga, koja ima pravo da radi.

Da li, dakle, smatra da je od toga veća korist od eventulane štete, Kovačević je odgovorio:

Pa, ja ne vidim kakva bi šteta mogla da bude.

Video sa kompletnom izjavom možete pogledati klikom na fotografiju ispod ↓↓↓

Čivović, Kovačević, Šutić, foto: gminfo.rs

On je juče izjavio i da će opština snositi troškove sahrane prvog preminulog sa kovidom u Milanovcu, što je porodica kasnije demantovala saopštivši da organizaciju i plaćanje sahrane preuzimaju na sebe, pa nas je zanimalo hoće li lokalna samouprava snositi takve troškove za sve evenutalne druge smrtne slučajeve od COVID-19, te zašto se opština na takav način uključuje u tretman pokojnika.

Opština je do sada uradila sve neophodne mere kako bi se smanjio rizik širenja virusa. – rekao je Kovačević. – Mi svakako ne možemo ostati netaknuti ovom pandemijom, obzirom da imamo dosta kompanija koje maltene sve rade, svi su preduzeli opsežne mere zaštite, ali jednostavno dešavaju se neželjeni slučajevi svuda, pa se dešavaju i kod nas. Opština će svakako dok to traje izlaziti našim građanima u susret, pa i za same troškove sahrana. Procedura je malo drugačija nego u normalnim okolnostima jer se radi o pandemiji; i mi smo dužni da obezbedimo adekvatne vreće u koje se stavlja pokojnik, dužni smo da obezbedimo limeni sanduk, da se odmah transportuje iz Bolnice u lokalnu kapelu, a preporučljivo je i da se odmah sahrani. Opština će u svemu što je do nas uraditi sve da pomogne porodicama, ukoliko, ne daj Bože, još neko na našoj teritoriji strada, – istakao je on.

foto: printscreen youtube rts

Sinoć je predsednik Srbije, ocenjujući situaciju u Moravičkom okrugu sa COVID-19, rekao da Milanovac ima problema, pa smo pitali Kovačevića da li zna na šta je Aleksandar Vučić tačno mislio, odnosno kakvi su problemi u pitanju?

Ja nisam razumeo predsednikovu izjavu na takav način. Ovde su stvari pod potpunom kontrolom, obzirom da smo juče imali prvi smrtni slučaj na teritoriji opštine, pretpostavljam da je to bio povod da on spomene Milanovac u svojoj analizi, a gde postoje žarišta. Vi vidite da Milanovac, iako rade sve fabrike, preduzima sve moguće mere i da stanje nikako nije alarmantno. Ali mi svakako apelujemo na sugrađane da se ponašaju odgovorno kako ne bi došlo do eksalacije. Među prvima smo odlučili da se zatvore kafići, restorani, kladionice. Među prvima, ako ne i prvi, počeli smo sa tretmanom svih javnih površina natrijum-hipohloridom, Bolnica, ustanova, zgrada. – kaže Kovačević i dodaje:

– Ja stvarno ne bih mogao konkretno tu da vam pomognem, verovatno bi on mogao konkretnije da odgvori na to pitanje, ali evo ja vas sad pitam, jel vi mislite da je situacija van kontrole u Gornjem Milanovcu? Pretpostavljam da je u konotaciji toga što je prvo lice preminulo to rekao, ništa više.

Kovačević, Šutić, foto: gminfo.rs

Kovačević očekuje da će, zbog povećanog broja testiranja i utvrđenog velikog broja prethodnih kontakata već obolelih, novih registrovanih sa kovidom svakako biti više među ljudima koji su u izolaciji sa liste tih kontakata.

Mi pratimo te ljude, uzeti su brisevi na analizu za poslednju grupu i preključe i juče, čekamo rezultate i očekujemo povečan broj obolelih. Otprilike znamo o kojim brojkama se radi; tako da, ako ne izbije neko novo žarište, a nadam se da neće jer nema odakle da se stvori, mi ćemo posle sa tim polako završavati. Jako je bitno da nema masovnih okupljanja, da se i ovaj vikend ostane kod kuće. Svi smo mi vernici, i ja sam vernik, volim da idem na službu i u crkvu, ali ovog puta ću ostati kod kuće i biću sa svojom porodicom. Tako savetujem da svi uradimo, da iz ove nedelje, za koju je ocenjeno da će biti pik pandemije, izađemo neoštećeni i da nastavimo posle sa ublažavanjem mera, – ocenio je on.

Kovačević kaže da svakako krajem aprila ili početkom maja predstoji ukidanje vanrednog stanja ukoliko situacija bude ovakva kakva je danas.

M.Mijatović/GMInfo

Milos

Prethodni članak

Danas počinje raspodela 6. 000 paketa pomoći

Sledeći članak

Od jučerašnjih 6 pozitivnih na korona virus jedna je medicinska sestra