• mart 28, 2020

Na današnji dan – 1868. ubijen Mihailo Obrenović, a 1903. godine ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga

foto: muzej rtk

NA DANAŠNJI DAN – 29. maj/10. Jun 1868. u Košutnjaku ubijen Mihailo Obrenović

Mlađi sin kneza Miloša i kneginje Ljubice, rođen u Kragujevcu, u Šarenom konaku, 6/18. oktobra 1823. godine. Bio je knez Srbije od 1839. do 1842. godine, kada napušta Srbiju zbog sukoba sa ustavobraniteljima, koji na vlast dovode Karađorđevog sina Aleksandra.

Nakon ovog događaja Mihailo se pridružuje svom ocu u emigraciji. Godine 1849. iz vanbračne veze dobio je sina Velimira, dok iz braka sa Julijom Hunjadi nije imao dece. Boraveći uglavnom u Beču, pomagao je Vuka Karadžića, Đuru Daničića i Branka Radičevića. U Srbiju se vratio nakon Svetoandrejske skupštine krajem 1858. godine.

Tokom svoje druge vladavine 1860-1868. godine, knez Mihailo je nastavio politiku jačanja centralne vlasti i suzbijanja liberalne političke struje. Narodna skupština sazivana je svake treće godine, a državni savet, ministri i članovi vlade bili su pod njegovom kontrolom. Stvorio je narodnu vojsku čiji su obveznici držali oružje u kućama i bili dužni da idu na povremenu obuku.

Diplomatskim sredstvima 1867. uspeo je da izdejstvuje povlačenje preostalih turskih vojnih posada iz srpskih gradova, uključujući i Beograd. Istovremeno, osnovni ciljevi u okviru spoljne politike bili su mu postizanje nacionalne i državne nezavisnosti, kao i oslobođenje svih oblasti koje su bile pod vlašću Porte.
Njegovo ubistvo u Topčideru 29. maja/10. juna 1868. godine izazvalo je veliku narodnu žalost. Sahranjen je u Sabornoj crkvi u Beogradu.

NA DANAŠNjI DAN, u noći između 28/29. maja 1903. godine, ubijeni su kralj Aleksandar i kraljica Draga Obrenović.

Najintrigantniji eksponat koji se čuva u Muzeju rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu upravo je zavesa iz Starog dvora u Beogradu, u koju su nakon zavereničkog i zverskog ubistva bila umotana tela nesrećno stradalog kraljevskog para, a potom bačena sa terase dvora. Na zavesi su ostali vidljivi tragovi njihove krvi.

Zavesa iz Starog dvora u Beogradu, foto: muzej rudničko-takovskog kraj

 

Muzej rudničko-takovskog kraja

Saša Ratković

Prethodni članak

Čitalac reporter – Pasji doručak

Sledeći članak

Propali pregovori; sindikalci iz milanovačkog školstva najavili protest