• 14 jula, 2020

NIN-ova nagrada Saši Iliću za roman „Pas i kontrabas“

foto: printscreen youtube N1

NIN-ovu nagradu za roman godine dobio je roman „Pas i kontrabas“ Saše Ilića, za koji su glasali Marija Nenezić, Branko Kukić i Marjan Čakarević, prenosi N1.

Za roman „Po šumama i gorama“ glasali su Teofil Pančić i Ivan Milenković.

U obrazloženju žirija stoji da je „Pas i kontrabas“ „kompleksna priča o proslosti i sadasnjosti i povratak velikoj naraciji“.

izvor: Promo

U najužem izboru bili su i romani Milenka Bodirogića „Po šumama i gorama“ („Orfelin“), Slobodana Tišme „Grozota ili…“ („Čarobna knjiga“), Steva Grabovca „Mulat albino komarac“ („Imprimatur“) i Ane Vučković „Jugoslav“ („Partizanska knjiga“).

Nagrada se dodeljuje se od 1954. godine, a prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za roman „Koreni“.

Tokom proteklih godina dodeljivana je piscima sa prostora bivše Jugoslavije, a među dobitnicima su bili Oskar Davičo, Živojin Pavlović, Dragan Velikić, Branko Ćopić, Meša Selimović, Borislav Pekić, Miloš Crnjanski, David Albahari i drugi.

Uoči dodelegrupa pisaca uputila je otvoreno pismo, kojim su od svojih izdavača tražili da svoja dela „više ne prijavljuju za NIN-ovu nagradu“ i pozvali su na njen „bojkot“, zbog, kako su naveli, sastava žirija koji odlučuje o dobitniku priznanja a u kome su „što stručno, što moralno, a najčešće i stručno i moralno nekompetentni ljudi“.

Među potpisnicima otvorenog pisma su prošlogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za roman „Zabluda Svetog Sebastijana“ Vladimir Tabašević, Emir Kusturica, Vladimir Kecmanović, kao i akademik Miro Vuksanović, koji je dobitnik te nagrade 2005. godine za roman „Semolj zemlja“.

izvor: N1

Violeta

Prethodni članak

Predavanje „Ulicama našeg grada“

Sledeći članak

Kolumna: O NIN-ovoj nagradi, s povodom