• 9 jula, 2020

NIS: Čađ koja se javlja prilikom loženja nije posledica lošeg kvaliteta ulja za loženje

Nakon vesti „Garež zabrinuo stanare Železničke ulice“, objavljene na našem portalu (koju možete pročitati OVDE) o problemu pojave gareži, na koji su nam se požalili naši sugrađani Železničke ulice, kao i objašnjenju nadležnih iz JKP „Gornji Milanovac“ da oni ne mogu da utiču na kvalitet mazuta koji nabavljaju od NIS-a, kao ni na neprijatne pojave poput gareži, nastavili smo sa istraživanjem i pitali nadležne u Zavodu za javno zdravlje Čačak da li postoji zagađenost vazduha u Gornjem Milanovcu.

Njihov odgovor na ovu temu objavili smo u tekstu „Zagađenost vazduha u Gornjem Milanovcu ne postoji“ (koju možete pročitati OVDE).

Kontaktirali smo i nadležne u NIS-u i pitali kakav je kvalitet i da li vrše kontrolu mazuta koji isporučuju JKP Gornji Milanovac i ostalim korisnicima.

 Zahvaljujemo Vam se na pitanju i pruženoj mogućnosti da kao društveno odgovorna kompanija direktno odgovorimo na probleme koji se javljaju prilikom korišćenja naših proizvoda u vašem gradu, rekli su za GMinfo iz kabineta Zamenika direktora, za komercijalne aktivnosti, Bloka „Promet“ NAFTNE IDUSTRIJE SRBIJE, i dodali,

– NIS Gazprom neft proizvodi široku paletu naftnih derivata preradom sirove nafte u Rafineriji Nafte Pančevo. U procesu prerade – ulazna sirovina, poluproizvodi u procesu proizvodnje, kao i gotovi proizvodi podležu strogoj i konstantnoj kontroli kvaliteta. Nakon namešavanja bilo kog proizvoda, pa i ulja koje se koristi za loženje, a pre otpreme vrši se provera kvaliteta iz otpremnog rezervoara u cilju dobijanja Deklaracije o usaglašenisti proizvoda.

foto:nis.eu

Iz NIS-a tvde da deklaracija o usaglašenosti proizvoda je potvrda da naftni derivat ispunjava sve zahteve propisane Pravilnikom o tehničkim i drugim zahtevima za tečna goriva naftnog porekla (Sl. Glasnik 111/2015) u pogledu kvaliteta. Izdaje je proizvođač, na osnovu laboratorijskog izveštaja nezavisne i akreditovane laboratorije.

– Osim ovih kontrola koje vršimo mi kao proizvođač, vrlo često kontrole kvaliteta vrši i Republička Tržišna Inspekcija, kao i Nezavisne Kontrolne Organizacije koje po želji može da angažuje bilo koji naš kupac, kao svoju proveru kvaliteta prilikom preuzimanja naftnih derivata. Iz NIS-ove rafinerije se dnevno otprema Ulje za loženje za 30 do 50 kupaca iz istog rezervoara, kažu iz kabineta Zamenika direktora, za komercijalne aktivnosti, Bloka „Promet“ NAFTNE IDUSTRIJE SRBIJE, i dodaju,

– Čađ koja se javlja prilikom loženja nije posledica lošeg kvaliteta ulja za loženje, već tipična posledica nepotpunog sagorevanja. U principu, ulje za loženje može biti boljeg ili lošijeg kvaliteta, čađ se neće javljati ako je sagorevanje potpuno. Kvalitet ulja za loženje nema veze sa tim. Slikovito, to je kao kad se isto gorivo sipa u neko veoma staro i pokvareno vozilo i u novo potpuno ispravno vozilo. Iz auspuha starog će dimiti i osećati se neprijatni mirisi, dok iz novog neće. Isti je slučaj i sa kotlarnicama. Osim toga, nepostojanje filtera na dimnjacima kotlarnica dodatno povećavaju količinu čađi koja se ispušta u atmosferu, ističu iz NIS-a.

Kotlarnica u Železničkoj ulici,  foto:gminfo.rs

Po njihovim rečima vlasnik kotlarnice je dužan da obezbedi sve uslove za pravilno izvođenje procesa loženja i ispuštanja gasova u atmosferu.

– Pravdanje kvalitetom Ulja za loženje nije na mestu. Za definisanje mogućih uzroka je potrebna dublja analiza, kako samih produkata sagorevanja, uslova sagorevanja tako i same instalacije u kojoj se sagoreavnje obavlja. Nadamo se da smo uspeli da objasnimo naš stav povodom ovog pitanja, rekli su za GMinfo portal nadležni iz kabineta Zamenika direktora, za komercijalne aktivnosti, Bloka „Promet“ NAFTNE IDUSTRIJE SRBIJE.

gminfo.rs

Aleksandar Lazovic

Prethodni članak

Početak višestranačja u Topoli (1992.god.)

Sledeći članak

Za 20 dana završetak radova na deonici Rudnik – Topola