• 4 avgusta, 2020

Nove povoljnosti Milanovčanima za vantelesnu oplodnju

foto: pixabay.com

Lokalna samouprava donela je novu Odluku o naknadi troškova bračnim parovima koji ulaze u proceduru vantelesne oplodnje.

Osim ostalog, gornja ženska starosna granica za parove, koji žele da konkurišu za opštinsku finansijsku nadoknadu u plaćanju postupka vantelesne oplodnje, sa 42. pomerena je na 45. godina.

Druga ključna novina je da će opština od sada snositi troškove vantelesne oplodnje i parovima koji nisu u sistemu RFZO Srbije, za jedan pokušaj. Ovo će naročito olakšati finansiranje postupka onima koji takav medicinski zahvat obavljaju u inostranstvu.

Takođe, prava na nadoknadu iz opštinskog budžeta može da iskoristi i par koji je već imao dva pokušaja zbog sekundarnog steriliteta, odnosno tri pokušaja zbog primarnog steriliteta, a za koja su već utrošili novac iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

foto: pixabay.com

Pod istim uslovima, prava iz nove Odluke može da ostvari i par u kojem su jedan ili oba partnera u statusu izbeglice ili raseljenog lica, pod uslovom da imaju prijavljeno boravište na teritoriji milanovačke opštine minimum godinu dana pre podnošenja zahteva.

Praksa u primeni prethodne odluke iz 2016. godine, osvetlila je probleme parova koji su, nakon što su iscrpeli sve mere podrške u sistemu naše zdravstvene zaštite, a pri pomoći da se ostvare kao roditelji, počeli da traže rešenja u klinikama u inostranstvu, – rekla nam je načelnica Odeljenja za društvene delatnosti opštinske Uprave, Sandra Ralović. – Zato se nadamo da će sve ove izmene biti još jedan korak u pravcu ostvarenja potomstva za naše sugrađane koji se bore sa sterilitetom, ali i za povećanje ukupnog nataliteta opštine.

foto: GMinfo

Prosečna cena vantelesne oplodnje u Srbiji, u državnim ustanovama, je 250 hiljada dinara. Upravo na toliko parovi mogu da računaju iz opštinskog budžeta ako ispune sve uslove i procedure, koje nisu komplikovane. Dakle, radi se o nekoj vrsti stopostotnog finansiranja. Oni koji vantelesnu oplodnju obavljaju van granica Srbije, mogu računati na isti iznos.

Mi imamo već sada nekoliko zahteva za naknadu troškova gde su ljudi išli u Češku, u njihovu jednu kliniku, tamo obavili sve i na sreću svih uspeli. Dakle, rešili smo i tu da pomognemo, jer tih 250 hiljada dinara će im svakako značiti, pošto zahvat u inostranstvu košta preko 5 hiljada eura. – izjavio je za GMInfo predsednik opštine Dejan Kovačević.

foto: Opština G. Milanovac

Zahtevi za novčanu pomoć pri obavljanju postupka vantelesne opolodnje i uputstva za neophodnu ličnu i medicinsku dokumentaciju, kao i dokaze o namenskom utrošku novca, podnose se opštinskoj Upravi. Ispunjenost uslova utvrđuje potom posebno imenovana Komisija.

M.Mijatović/GMinfo

Milos

Prethodni članak

Do kraja godine svi poslovi sa katastrom elektronski

Sledeći članak

Bez vode Ul. Rake Ljevajca i Baba Višnjina