• 6 jula, 2020

Od 66 gradova, milanovačka Opštinska uprava, na 22. mestu po primeni Zakona o zapošljavanju u AP i JLS

Opštinska uprava Gornji Milanovac, od 66 opština, je u samom vrhu kada je u pitanju učinak ostvaren u oblasti Upravljanja ljudskim resursima, zaključak je istraživanja sprovedenog na projektu „Upravljanje ljudskim resursima – ključ efikasne, profesionalne i depolitizovane lokalne samouprave“.

Istraživanje je sproveo CenTriR (Centar za ravnomerni regionalni razvoj u okviru regionalnog WeBER prijekta, koji finansira Evropska unija i sufinansira Kraljevina Holandija).

 

ZAPOSLENE U OPŠTINSKOJ UPRAVI OD 1. JANUARA OČEKUJE I OCENJIVANJE OD STRANE OCENJIVAČA

Visoka pozicija Opštinske uprave Gornji Milanovac, kada je u pitanju učinak ostvaren u oblasti Upravljanja ljudskim resursima, bio je povod za naš razgovor sa načelnikom Opštinske uprave Gornji Milanovac Aleksandrom Jevtovićem, koji kaže da je rezultatima istaživanja veoma zadovoljan.

– Opštinska uprava opštine Gornji Milanovac će i u budućnosti nastaviti sa primerima dobre prakse, iako nisu obavezujući Zakonom o zapošljavanju u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalnih samouprava. Svakako ćemo nastaviti da, pored primene ovog Zakona, unapređujemo i rad Opštinske uprave kako bi građanima pružali što bolju uslugu, ali im i približili Opštinsku upravu kao javni servis – rekao je Aleksandar Jevtović i dodao da zaposlene u Opštinskoj upravi, pored opšteg stručnog usavršavanja i posebnih programa, očekuje i ocenjivanje od strane ocenjivača tj kontrolora.

– 30. avgusta sam uputio dopis svim ocenjivačima, odnosno rukovodiocima unutrašnjih organizacionih jedinica da se utvrde radni ciljevi. Na bazi tih ciljeva će se utvrditi i sami kriterijumi za ocenjivanje svih zaposlenih. Sa ocenjivanjem ćemo krenuti 1. januara 2018. ako dobijemo saglasnost Saveta za stručno usavršavanje. Ljudski resursi će biti poseban program usavršavanja, upravo zbog ocenjivanja – istakao je Jevtović.

 

ZAVRŠENO UNOŠENJE PODATAKA O SVIM ZAPOSLENIMA

Opštinska uprava Gornji Milanovac, je jedna od retkih u Srbiji, koja je završila unošenje podataka u jedinstvenu elektronsku bazu podataka koja sadrži tačne i precizne podatke o svim zaposlenima.

– Istakao bih da je kod nas završeno unošenje podataka u softver evidencije zaposlenih. Posedujemo kompletne podatke o zaposlenima koji su propisani Zakonom o zapošljavanju u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalnih samoupravama. Ono što nastojimo da uradimo, i da na taj način unapredimo u kadrovskoj evidenciji, jesu posebni, ne toliko značajni, i ne obavezujući Zakonom, podaci o nacionalnoj pripadnosti, maternjem jeziku, krsnoj slavi zaposlenih…- kazao je načelnik Opštinske uprave Aleksandar Jevtović.

Redakcija gminfo portala učesnik projekta Centra za regionalni razvoj o istraživanju primene Zakona o zapošljavanjju u AP i JLS , foto:gminfo.rs

MILANOVAČKA OPŠTINSKA UPRAVA JEDNA JE OD RETKIH, U SRBIJI, KOJE SU ZAKON O ZAPOŠLJAVANJU U AP i JLS PRIMENILE U POTPUNOSTI 

Puna primena Zakona o zapošljavanju u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalnih samoupravama počela je u decembru 2016. godine, a milanovačka Opštinska uprava je jedna od retkih, u Srbiji, koje su Zakon primenile u potpunosti.

– Mi smo imali dve kontrole u pogledu primene Zakona o zapošljavanju u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalnih samoupravama od strane Upravne inspekcije. U prvoj kontroli, koja je sprovedena 15. maja 2017. godine, jedina primedba inspekcije odnosila se na to da pojedini naši službenici nisu imali položen državni ispit, ali svakako su to bili u obavezi da učine u određenom vremenskom roku nakon zasnivanja radnog odnosa. Naravno, svi su odmah upućeni na polaganje koje su uspešno završili. To su bili zaposleni preuzeti iz ranijih godina za koje, do ove kontrole, nismo ni mogli da znamo da li imaju položen državni ispit. U drugoj kontrolnoj proveri, 18. oktobra 2017. godine, inspektor je utvrdio da su sve mere izvršene u predviđenom roku i da je u potpunosti ispoštovan Zakon o zapošljavanju u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalnih samouprava – istakao je Jevtović i dodao da im sada predstoji usvajanje novog kadrovskog plana za 2018. godinu.

foto:gminfo.rs

 ZAKON ĆE REGULISATI DA SLUŽBENICI, NA ISTIM POSLOVIMA, I SVIM OPŠTINAMA U SRBIJI, IMAJU ISTE PLATE

Na kraju razgovora, načelnik Opštinske uprave Aleksandar Jevtović je rekao da će Zakon o platama zaposlenih u AP i JLS regulisati da službenici, na istim poslovima, i svim opštinama u Srbiji, imaju iste plate.

– Naš sindikat zaposlenih u Opštinskoj upravi učestvovao je u raspravi. Čekamo usvajanje Zakona, jer će on regulisati da zaposleni na istim radnim mestima u svakoj lokalnoj samoupravi imaju istu platu. Na primer, za službenika koji se bavi ljudskim resursima plata će biti ista u svim lokalnim samoupravama. Istakao bih još da nam je do kraja godine u planu usvajanje kodeksa ponašanja službenika i nameštanika u Opštinskoj upravi – zaključio je Jevtović.

gminfo.rs

Aleksandar Lazovic

Prethodni članak

Snimatelj predsednika opštine uhvaćen u sukobu interesa

Sledeći članak

Firma ALKON PRŠIĆ novcem dužnika kupila posteljine i donirala bolnici