• 3 јуна, 2020

OO Dveri: O zahvalnosti medicinarima

Opštinska organizacija Dveri u Milanovcu u svom saopštenju pita javnost „da li smo se na pravi način odužili onima koji su nas, rizikujući sopstveno zdravlje, nesebično spašavali od svetske pošasti“

„Došla je korona i napravila pometnju. Uplašili su se svi, i građani i vlast. Građani za živote, vlast za fotelje (jer su im važnije od života). Zapretila je ozbiljna opasnost od pucanja zdravstvenog sistema, u slučaju naglog povećanja broja zaraženih kojima bi bilo potrebno bolničko lečenje. Nazirala se mogućnost katastrofe. Jedino ko je mogao da se suprotstavi virusu bili su medicinski radnici. Kako su u strahu velike oči, vlast im je odmah obećala „povećanje plate“ za 10 procenata od 1. aprila. Takođe, u znak zahvalnosti i podrške, počeli su i aplauzi svake večeri u 20 časova, po ugledu na neke druge zemlje“, kažu u svom saopštenju iz OO Dveri i dodaju:

„Rekao bi čovek, tako je i trebalo. Ali, pošto se radi o SNS vlasti, pogledajmo malo bliže kako je to izgledalo u stvarnosti. Povećanje plate je obećano sredinom marta, a prvi efekti u kovertama medicinara osetili su se tek početkom maja, kada je pandemija uveliko počela da jenjava. Takođe, ispostavilo se i da to nije povećanje plate nego stimulacija. Podigla se bura i predsednik je brže-bolje obećao da će greška biti ispravljena. Za više od mesec i po dana priprema te isplate, do greške nije smelo ni da dođe. U slučajnosti ne verujemo, već u ono „ako prođe, prođe“. Pogotovu kada se ta „slučajnost“ desi u celoj Republici. Dalje, povećanje su dobili svi medicinari. Ne znamo kako su nagrađeni oni koji su bili na prvoj liniji i koji su po ceo dan nosili maske i skafandere i izlagali sebe i svoje najbliže opasnosti. Nije valjda da su i oni dobili samo 10 procenata kao i svi ostali! Sigurno je da su morali da budu bolje nagrađeni“, kažu milanovački dverjani i postavljaju pitanja:

„Interesuje nas šta je u tom pogledu urađeno u Domu zdravlja u Gornjem Milanovcu. Da li je bilo vanrednog nagrađivanja i koliko je ko dobio? To ne bi trebalo da bude tajna, pogotovu što kruže priče da nisu najbolje nagrađeni oni koji su najviše radili, nego oni koji su najbliži rukovodstvu. Da li je opština izdvojila neka sredstva da nagradi najzaslužnije? Koja su se milanovačka preduzeća setila da ih nagrade, jer oni su lečili i njihove radnike? Trebalo bi da građani znaju odgovore na ova pitanja. Duh zajedništva i solidarnosti odvajkada je krasio ovu sredinu“, ističu između ostalog iz OO Dveri u svom saopštenju, i dalje kažu:

„Jer, aplauz bez prave nagrade ne znači ništa. Sa njime se ne može u prodavnicu, na benzinsku pumpu, u kafić, a ni u apoteku. Mislimo da je tim zdravstvenim radnicima odmah trebalo podeliti po jednu ili dve plate i tako ih istinski stimulisati i nagraditi. Ovo finansijsko nagrađivanje pominjemo i zato što su odmah po izbijanju pandemije naglo skočile cene medicinske opreme i zaštitnih sredstava. Izgleda da su više zaradili oni koji su trgovali respiratorima, maskama i rukavicama nego medicinsko osoblje svih profila koje je bilo najviše izloženo opasnosti i koje je odradilo najteži deo posla.“

Iz OO Dveri kažu da je „zabrinjavajuće i to što angažovani radnici u Kovid ambulanti nisu imali potrebna zaštitna sredstva na početku“.

„Ovo ističemo zbog toga što je naš Dom zdravlja, ne tako davno, dobio skupo plaćenu akreditaciju. Pitamo se kako je mogao da bude akreditovan ako nije bio spreman ni za epidemiju gripa? Čemu takva akreditacija?“

„Nama kao pacijentima, vrlo je bitno da svi koji rade u zdravstvu budu adekvatno nagrađeni. Ne samo zbog toga što su finansije egzistencijalno bitne, nego i zato što se radi o profesiji koja je jedna od najznačajnijih u društvu i kojoj sleduje i odgovarajući ugled. Jedino istinski ispoštovani zdravstveni radnici u svakom pogledu, moći će da se u potpunosti posvete svom poslu na zadovoljstvo svih nas, današnjih i budućih pacijenata. U najmanju ruku, nije prijatno kada treba da odete kod nedovoljno nagrađenog i nezadovoljnog lekara“, procenjuju u Dverima i dodaju:

„Na kraju, nije ovo bila ni prva ni poslednja epidemija. Bilo ih je i biće ih. Za neku narednu trebalo bi početi odmah sa pripremama, bez obzira na akreditaciju“, kaže se u saopštenju koje potpisuje Medijski tim OO Dveri Gornji Milanovac.

 

Violeta

Prethodni članak

Obeležavanje 8. maja – 75 godina oslobođenja Norveške

Sledeći članak

JP za izgradnju opštine: Odgovor na „Pisma čitalaca: Komunalna i neka druga umeća“