• april 8, 2020

OO Dveri: Parkiranje u Gornjem Milanovcu

foto: arhiva

Pravog rešenja za napravljeni haos nema, ali za početak ukinete naplatu za parkiranje i izgradite tri do četiri odgovarajuća parkinga, a ulice i trotoare ostavite vozilima i pešacima, kažu iz OO Dveri u saopštenju koje su uputili medijima.

U malom gradu, kakav je Gornji Milanovac, koji ima mogućnost za širenje na sve četiri strane sveta, sve se stavlja u strogi centar. Očigledno je da nema nikakvog planskog urbanističkog rešenja. Nekada je postojao GUP (generalni urbanistički plan), na osnovu koga se radio DUP (detaljni urbanistički plan). Sada se radi drugačije. Vlasnici parcela, koji uglavnom imaju moć: političku, finansijsku, kumovsku… naruče detaljnu razradu po sopstvenoj zamisli. Struka uradi što investitor zahteva, tj ispoštuje njegovu zamisao. Tako se dogodi da u gradu postoje ulice i trotoari, a parkinga nema, a automobile treba negde i zaustaviti – ističu milanovački dverjani.

Oni tvrde da je rešenje ovog problema na pravi način izostalo, i smatraju da da je usledila uzurpacija ulica i trotoara i njihovo korišćenje za parkiranje.

Javno preduzeće za izgradnju opštine formiranjem Parking servisa je sebi dalo pravo (pokriveno odlukama lokalne skupštine) da parkiranje naplaćuje. Ulaganje im se svodi na boju, kojom su iscrtali granične linije.  Ovakvim rešenjem, napravljen je haos u saobraćaju za vozila i pešaka, a i kolaps u ulicama koje nisu pokrivene od strane Parking servisa – kažu Dveri.

Oni smatraju da je nekim ljudima komplikovano da šalju poruke, mnogi i nemaju mobilni telefon, a većini je to finansijsko opterećenje, pa izbegavajući obeležene površine, parkira gde ko stigne.

– Oko pijace teško se i peške prolazi, a zakrčene su i ostale ulice. Doprinos metežu su i taksisti koji su, takođe, zauzeli površine za saobraćaj, kao i zima sa snegom (svedoci smo bili prošle godine).  Zavlačenje ruku u džepove osiromašenom narodu je veoma popularno od strane naše države (akcize, PDV, takse, astronomske kazne za saobraćajne prekršaje, finansiranje TV – naplata preko brojila za struju, lekarima pacijenti po zakonu nose poklone, umesto da im država odredi pristojna primanja…). Vlast na lokalu se odlučila za isti model – tvrde iz OO Dveri u G. Milanovcu.

Skoro godinu dana je od kako javnost čeka odgovor od v.d. direktora JP za igradnju opštine na pitanja da li je ekonomski opravdano funkcionisanje Parking servisa i koliko se ovaj servis sam finansira, a koliko iz budžeta preko subvencija – pitaju dverjani i poručuju „potvrdite ili demantuje, verodostojno, finansijskim izveštajem“.

IZ OO Dveri traže odgovore na sledeća pitanja koja su postavili:
– Da li je istina da postoji ogroman broj predmeta za prinudnu naplatu kazni za parkiranje koji su dostavljeni javnim izvršiteljima?
– Zašto su vam prazna parking mesta u udarnim terminima, a da su skoro sve sporedne ulice prenatrpane parkiranim vozilima?
– Koliko Parking servis ima zaposlenih u stalnom radnom odnosu, a koliko po ugovoru na određeno vreme?

 

 

 

Violeta

Prethodni članak

Futsal: Ubedlјiva pobeda „Cirkuzanata“ u derbiju

Sledeći članak

RK Omladinac: Poraz na gostovanju!