• 15 januara, 2021

Opštinsko veće; Kovačević: Planovi javnih preduzeća i ustanova za 2021. ocenjeni kao razvojni

foto: kabinet predsednika opštine

Na poslednjoj održanoj u 2020., inače, sedmoj po redu, sednici Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac, usvojeno je svih 40 tačaka Dnevnog reda.

Među najzastupljenijima, bili su programi poslovanja i finansijki planovi javnih preduzeća i ustanova, a prema rečima Dejana Kovačevića predsednika opštine već je postalo praksa da se na poslednjoj sednici u tekućoj godini usvoje svi planovi za sledeću, kako bi od januara mogli nesmetano da se sprovode.

foto: gminfo.rs

Kovačević je istakao da su svi planovi javnih preduzeća i ustanova usaglašeni sa budžetom opštine Gornji Milanovac za 2021.  ocenjeni kao razvojnim, imajući u vidu da je predviđeno više od 300 miliona dinara za ulaganje u infrastrukturu na teritoriji opštine.

foto: gminfo.rs

Prema njegovim rečima sve ustanove, a posebno školske, dobile su dovoljno novca za nesmetan rad i u sledećoj godini.

Na današnjoj sednici Opštinskog veća izostao je finansijski plan Doma zdravlja, jer je ova Ustanova prešla u nadležnost Republike i nema mogućnost finanisiranja iz opštinskog budžeta.

Ponosan sam što smo za 4 – 5 godine uspeli da Dom zdravlja izvučemo iz finansijske dubioze, da izmirimo sva dugovanja nastala neodgovornim ponašanjem prethodnih rukovodilaca i da ovoj Ustanovi omogućimo nesmetan rad u svojoj oblasti, što je prvenstveno pružanje zdravstvene zaštite stanovništvu. Naravno, i u narednom periodu pomagaćemo i Opštu bolnicu i Dom zdravlja, kroz projekte u kojima ćemo zajedno učestvovati. To se pre svega odnosi na dogradnju sprovođenje druge i treće faze radova na bolnici, a plan je da čim se malo smiri pandemija, uđemo u građevinske radove. Novac je opredeljen preko Kancelarije za javna ulaganja i svi naši projekti su overeni, što znači da u tom smislu nemamo nikakvih poteškoća. Projekti su bili na usaglašavnju nekoliko meseci, ozbiljni timovi su radili na unutrašnjem uređenju bolnice, na razvodu svih medicinskih gasova, elektroinstalacija, zatim na planu organizacije hirurške operacione sale kao i gde će biti blokovi u okviru ginekologije za intervencije. Bilo je neophodno rešiti i pitanje lifta na ginekologiji i uopšte dosta toga je postavljeno kao izazov pred projektante projektnog biroa „Urban projekt“ i ceo tim, ali sve je definisano na pravi način – istakao je Kovačević.

foto: kabinet predsednika opštine

U prethodnom periodu urađeni su projekti za obnovu ambulanti na seoskom području, a pre svega za ambulantu na Rudniku, koja je opštini donirana od kompanije „Contago“, na koju se vodila, odnosno preneto je vlasništvo na lokalnu samoupravu bez ikakve nadoknade.

Već sam kontaktirao Ministarstvo što se tiče voznog parka Doma zdravlja, jer je postojeći loš i neophodno je da se nabave bar dva sanitetska vozila za njihove potrebe. Ukoliko ne budemo mogli da obezbedimo sredstva od Republike mi ćemo sa opštinskog nivoa naći način da im pomognemo. Zdravstvena zaštita i briga o stanovništvu nam je na prvom mestu i bez obzira što se ne finansiraju iz opštinskog budžeta, naći ćemo najbolji način da približimo zdravstvenu zaštitu svim građanima opštine – rekao je Kovačević.

 

V.P. gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Tražim stan

Sledeći članak

U okviru plana Centra za socijalni rad za 2021. godinu predviđene dve nove usluge