• 27.09.2023.

Opštinsko veće: O početku školske godine, odobrenim subvencijama za solarne panele…

foto: gminfo.rs

Na današnjoj 33. redovnoj sednici Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac na Dnevnom redu našlo se devet tačaka koje su većnici jednoglasno usvojili.

foto: gminfo.rs

Opštinsko veće, između ostalog, usvojilo je i tačku Dnevnog reda koja se odnosi na Subvencije za ugradnju solarnih panela,  Izmene i dopune rešenja o rasporedu dela sredstava namenjenih za održavanje saobraćajne infrastruktue, kao i Informaciju o usklađenosti predškolske ustanove, osnovnih i srednjih škola na teritoriji opštine Gornji Milanovac za školsku 2022/23 godinu.

foto: gminfo.rs

– Kao što smo mogli čuti iz izveštaja Aleksandre Janković, pomoćnice predsednika za prosvetu, sve škole na teritoriji opštine Gornji Milanovac, kao i PU “Sunce” spremno dočekuju narednu školsku godinu. Ona će na teritoriji čitave Republike Srbije početi 1. septembra, neposrednom nastavom, bez deljenja učenika i sa časovima od 45 minuta. Situacija u pogledu koronavirusa će se pratiti u svakoj školi i shodno tome će se primenjivati određene preventivne i zaštitne mere. Opšti stav u ovom trenutku je, da su obrazovne ustanove na teritoriji čitave zemlje spremne za početak nove školske godine – kazao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

foto: gminfo.rs

Većnici su razmatrali i usvojili predlog rešenja o izboru direktnih korisnika u sprovođenju mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Gornji Milanovac, ugradnjom solarnih panela i raspisivanju javnog poziva za dodelu bespovratnih sredstava građanima, odnosno, domaćinstvima kao krajnjim korisnicima.

foto: gminfo.rs

Što se tiče energetske efikasnosti, ušli smo u program Vlade Republike Srbije po dva osnova. Prvi je već u proceduri, a odnosi se na sufinansiranje sledećih mera energetske efikasnosti objekata za kolektivno stanovanje i individualnih objekata: zamena fasada, prozora, krovova i svega što se tiče energetske sanacije objekata. Konkurs je bio otvoren do 15. avgusta. Pristiglo je 115 prijava, tako da Komisija za realizaciju mera energetske sanacije opštine Gornji Milanovac razmatra prijave i u narednim danima će utvrditi jedinstvenu preliminarnu listu krajnjih korisnika za sve mere energetske efikasnosti iz ovog javnog konkursa. Po pitanju drugog Javnog poziva, istakao bih da je ovo je sada nešto novo u odnosu na prethodnu godinu. Opština Gornji Milanovac je opredelila deo sredstava, a deo Ministarstvo rudarstva i energetike za ovu vrstu subvencija – solarne panele za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe i unapređenje termotehničkog sistema putem ugradnje kalorimetara i cirkularnih pumpi. U narednom periodu biće raspisan Javni poziv za sve koji žele da na taj način dodatno uštede na električnoj energiji, pa pozivam građane da se u što većem broju jave na ovaj Javni poziv – rekao je Kovačević.

V.P. gminfo.rs

 

Violeta

Prethodni članak

Još 48 novoobolelih od koronavirusa

Sledeći članak

JKP će ispraviti grešku kod pogrešnih računa za vodu. A zašto je do toga došlo?