• 20.06.2024.

JKP će ispraviti grešku kod pogrešnih računa za vodu. A zašto je do toga došlo?

Ivan Lazić, direktor JKP Gornji Milanovac, foto: gminfo.rs

Nakon što su sugrađani i privreda uočili razlike u troškovima na računima JKP-a sa primetno većim iznosima za plaćanje nego ranije, u lokalnoj javnosti podigla se velika prašina i diskusija s pitanjima šta se to dogodilo. Dva su direktna razloga:

Prvi je povećanje cena usluga JKP-a na predlog Opštinskog veća od 22. juna, koji je Supština opštine usvojila na zasedanju 30. juna. Ceo novi cenovnik i odgovore predlagača na tada ključne nedoumice, možete naći u ranijim tekstovima Veće: Drugi rebalans budžeta i povećanje cena usluga JKP, kao i Izglasano povećanje cena vode i još nekih komunalnih usluga u Milanovcu.

Drugi razlog je tehnička greška u obračunu, pripremi i štampi računa počev od maja, iako je povećanje na osnovu novog cenovnika trebalo prvi put da se vidi na računima za jul. Do takvog zaračunavanja, prema rečima direktora JKP-a, Ivana Lazića, došlo je nenamerno usled propusta u prilagođavanju novom cenovniku i samoj pripemi štampe računa. Kako je danas rekao za GMInfo, greška će biti ispravljena odgovarajućim umanjenjem iznosa na idućem računu, a odgovorni za propust sankcionisani.

– U toku je kontrola računa na osnovu koje će se odraditi umanjenje svima kojima su nepravilno obračunati troškovi, bez obzira da li su podneli prigovor zbog toga ili ne. Izvinjavamo se svim sugrađanima koji su usled neispravnosti računa imali neprijatnosti. Svi koji imaju bilo kakve nedoumice oko naknada za komunalne usluge, mogu se javiti finansijskoj ili pravnoj službi JKP-a kako bi se problem rešio na obostrano zadovoljstvo, – poručio je Lazič.

Ključna nedoumica kod građana javila se zbog naknade za odvođenje i prečišćavanje fekalnih otpadnih voda, koja je takođe greškom zaračunata retroaktivno. U novom cenovniku ona je prikazana u iznosu od 17 dinara, kako za fizička, tako i pravna lica. Do tada je nije bilo. Na pitanje odakle uopšte ovaj izdatak i na koje prečišćavanje se odnosi, Lazić je rekao:

Izvod iz novog cenovnika JKP; graf: GMInfo

– Ta stavka je samo vidljiva kao izdvojena, jer mi to zakonski sada moramo jasno da naznačimo. Inače, tu nadoknadu građani su oduvek plaćali kroz ukupnu cenu utroška vode, samo što ona nije bila posebno prikazana. Dakle, to nije nikakva novina. Izdvojili smo je jer korisnici moraju tačno da vide šta sve plaćaju. Ja ih molim za razumevanje, jer ova naknada ide na troškove rada, održavanja i funkcionisanja prečistača otpadnih voda u Mlakovcu, koji je neophodan. Naši troškovi za to su svakog meseca preko 20 miliona dinara.

Cenovnik usluga JKP-a u Milanovcu, sve do sada, nije menjan od 2014. godine. Uvećanja cena koje on donosi, gradsko rukovostvo je obrazložilo kao neminovno usled povećanja cena rada, materijala, kubnog metra vode iz JP „Rzav“ i drugih sredstava i izdataka potrebnih za optimalno funkcionisanje JKP-a.

M.Mijatović/GMInfo

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Milos

Prethodni članak

Opštinsko veće: O početku školske godine, odobrenim subvencijama za solarne panele…

Sledeći članak

Više sunca i manje padavina, iz dana u dan sve toplije