• 15 maja, 2021

Otvorena stalna postavka „Predsednici opštine – deo istorije Gornjeg Milanovca“

foto: gminfo.rs

Kovačević: Milanovac grad koji ima čime da se podiči, pa i ljudima koji su ga vodili

 

U svečanoj sali Skupštine opštine Gornji Milanovac, u zgradi Okružnog načelstva, predstavljena je izložba „Predsednici opštine – deo istorije Gornjeg Milanovca“.

Postavku za sada čini 16 portreta čelnika lokane samouprave i okružnog načelstva od 1853. do 2021. godine.

foto: gminfo.rs

Dragan Arsić, direktor Kulturnog centra rekao je da je izrada portreta, u saradnji sa umetnikom Predragom Glišićem i Muzejom rudničko – takovskog kraja, trajala dve godine.

– Ovde, u zgradi Okružnog načelstva, ova izložba imaće stalnu postavku. Želeli smo da kroz portrete prethodnih predsednika predstavimo istoriju Gornjeg Milanovca – rekao je Arsić.

foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs

Radoš Gačić, istoričar umetnosti ističe da je sličnu postavku video u gradskoj većnici u Padovi, gde su izloženi radovi poznatih istorijskih ličnosti koje su uradili najčuveniji italijanski slikari. On je naveo da je jednu ovakvu postavku mogao videti u nekim gradovima u Norveškoj.

Jedna takva lepa ideja je došla do nas, do Milanovca. Ovde su portreti do koji smo mogli fotografski dokumentovano da dođemo. Uspeli smo da odradimo 16 portreta i na tome nećemo stati. Dokle god budu postojale mogućnosti da se iznađu portreti tj. fotografije od predaka nekadašnjih predsednika, mi ćemo nastaviti da ih radimo – rekao je  Gačić i dodao da je prvi portret u postavci portret Mladena Žujovića,  prvog okružnog načelnika.

Mladen Žujović, foto: gminfo.rs

Tu je i šema sa svim predsednicima, od Mladena Žujovića do Dejana Kovačevića, sa godima do kojih smo mogli da dođemo – zaključio je Gačić.

Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko – takovskog kraja ovom prilikom navodi da je Gornji Milanovac svojevrsna avangarda. Jer, prema njegovim rečima, Milanovac je nastao na ledini i dobio je jedan od prvih urbanističkih planova.

foto: gminfo.rs

– Mi smo tada imali drugačije administrativno uređenje same države Srbije, imali smo okružne načelnike, predsednike opštine i grada Gornjeg Milanovca i okoline, da bi se posle Drugog svetskog rata to preimenovalo i dobili smo grb i opštinu, koja je jedna od teritorijalno najvećih, sa 63 naseljena mesta. A, samim tim je i veća odgovornost tih čelnih ljudi. Svako je, u povesnicu ovog grada, utkao nešto najbolje od sebe, uključujući i današnjeg predsednika. A mi smo se kao stanovnici na jedan ovakav adekavatak način odužili. Mislim da retko koja lokalna zajednica ima ovakvu postavku – rekao je  Aleksandar Marušić.

foto: gminfo.rs

Predrag Glišić, autor izložbe izrazio je zahvalnost na ukazanom poverenju. On je istakao da se veoma ponosi što je imao mogućnost da uradi portrete izuzetnih ljudi koji su na svoj način doprineli da Gornji Milanovac danas bude na zavidnom ekonomskom, privrednom i kulturnom nivou.

– Najzahtevniji za rad bio mi je Hristivoje. On mi je bio izuzetno težak, jer je sam predložak bio oskudan i loš. Inače, svaki portret nosi svoju težinu prilikom njegove izgradnje. Tehnički su bili zahtevniji ovi portreti sa punim kolorom i sa širom paletom. Nadam se da sam ispunio zadatak – rekao je Glišić.

Hristivoje (desno), foto: gminfo.rs

Idejni tvorac izložbe je aktuelni predsednik opštine Dejan Kovačević. On je rekao da je lokalna samouprava ispunila veliki zadatak u poslednjem periodu, omogućivši izradu spomenika Milojku Veljoviću, nekadašnjem predsedniku opštine, koji je najviše zaslužan za epitet privredno čudo koji pripada Gornjem Milanovcu.

Kovačević: „Narod koji ne poštuje svoju prošlost, ne može imati ni budućnost“ foto: gminfo.rs

– Izgradivši spomenik ovekovečili smo lik Milojka Veljovića, koji je nazaslužniji za epitet – privredno čudo Gornji Milanovac. Isto tako došli smo na ideju da sve razlike koje imamo poništimo i da na ovaj način, kroz portrete,obeležimo istoriju Gornjeg Milanovca. Naš grad je jedan od najmlađih u Srbiji, ali je grad i koji ima mnogo čime da se podiči, pa i ljudima koji su ga vodili. Istoriji ćemo ostaviti  da ceni koliko je ko uspeo da svoju misiju i odgovoran zadatak izvrši. Najbitnija poruka ove izložbe je da narod koji ne poštuje svoju prošlost, taj narod ne može imati svoju budućnost. Mi poštujemo sve one koji su bili pre nas, kao što je Milojko Veljović, koji je zaslužan za to kako Milanovac danas izgleda, i svi mi i pre i posle njega utkali smo svoj neki deo – kazao je Kovačević.

Okružni načelnici i predsednici opštine od 1853. do 2021. foto: gminfo.rs

On je dodao da će postavka ostati u nasleđe svim generacijama koje dolaze, a narod i istorija će dati sud o svima presednicima, kao i ko je koliko doprineo u razvoju opštine Gornji Milanovac.

V. Popović, gminfo.rs

 

 

Violeta

Prethodni članak

Grbović, FK Metalac: Imamo pregršt motiva da pobedimo Rad

Sledeći članak

Krizni štab: Nema popuštanja mera za praznik, fokus na vakcinaciji mladih