• januar 23, 2020

Početak lova

foto: gminfo.rs

KAD PRASE POSTANE FAZAN

Ove nedelje je počela lovna sezona i u rudničko-takovskom kraju. Lovci iz podružnice „Fazan“ rešili su da početak nove sezone obeleže na poseban način…

Jedan deo lovaca iz Pranjana, Gojne Gore i Družetića, jedva je čekao da počne nova lovna sezona. Ipak, sudeći, bar, po prvom lovačkom danu, uzalud su glancali puške. Umesto ulova, na sto ispred seoske prodavnice postavili su pečeno prase.
Ma, slušaj, kad ti kažem, nema ‘tice bez prasice – objašnjava izostanak fazana u gozbi popularni „Misirac“, koji uporno nudi svog kera na prodaju, ali, izgleda da mu slabo ide.

Od početnih dvadesetak lovaca, samo je polovina njih izdržala do najsitnijih kostiju, jer su ostali, punih stomaka holesterola i mlakog piva na oktobarskom suncu odlučili da se „porvu“ sa svojim krevetima.
Nemoj neko da je pipn’o srčanicu, trebaće nam za razduženje – šali se Kojo „Gudura“ i izlaže svoju „muku“.
Ma, moram večeras kod Djura „Mrkalja“, dobio unuka, a ja sit i napit… Al’ znam šta ću, kad dodjem gore, „gurnem“ koju rakiju i opet iznova – iznese rešenje, pa mu bi toliko milo da se sam sebi nasmeja.

Ove nedelje počinje lov na fazana, a već od sledeće nedelje i na zeca i lisicu – uozbiljuje priču Veso Lazović, dok se već i mangalo pakuje u kola. Ipak, neko primeti ovce na obližnjoj livadi.
– Čije li su ono ovce? Dal’ da se zasladimo posle praseta?

Naravno da niko više nije mogao ni da zine, i naravno da nikome nije padalo na pamet tako nešto. Za sve to vreme, pored lovaca je dremao jedan od njihovih kerova, čuvajući puške i opremu. Zašto i ne bi- em se nije jurio sa fazanima, em je dobro jeo…

Goran Trifunović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Premeštanje čardaka

Sledeći članak

Plan postavljanja kontejnera za 21. oktobar