• januar 23, 2020

Premeštanje čardaka

foto: gminfo.rs

ČARDAK ISPRED CRKVE BRVNARE

Pod patronatom Ministarstva kulture, stari čardak u Pranjanima, ovih dana je dobio novo mesto „boravka“.

Čardak, koji je godinama bio smešten u delu sela koje meštani nazivaju „Gavrovići“, po najbrojnijoj familiji na tom potesu, ovih dana je premešten u portu pranjanske crkve, gde je postavljen na nove temelje, ispred crkve brvnare, a i u blizini zvonika.

Sam posao premeštanja ni najmanje nije lak ni jednostavan, jer je potrebno da sve ostane autentično. Ipak, uspeli smo u tome, a još je ostalo da se na njemu uradi novi krov, odnosno, šindra, kako bi ga spasili daljeg propadanja. Ceo projekat finansira Ministarstvo kulture sa tri miliona i 800 hiljada dinara – rekla je za naš portal Katarina Grujović – Brković, iz kraljevačkog Zavoda za zaštitu spomenika.

Katarina Grujović- Brković, Zavod za zaštitu spomenika Kraljevo, foto: gminfo.rs

Iskoristili smo priliku da našeg sagovornika, kao stručno lice, pitamo i o godinama čardaka,  s obzirom da se u Pranjanima dosta polemiše o starosti ovog drvenog zdanja.

Zabluda je da je čardak star nekoliko vekova. Po mnogim stvarima se da zaključiti da je on pravljen pre, najviše, jednog i po veka – rekla nam je Katarina, etnolog i antropolog iz Kraljeva.

Radovi na preseljenju čardaka, povereni su jednoj smederevskoj firmi, a prema rečima pranjanskog sveštenika, Vojislava Risimovića, prostor oko čardaka biće dodatno ulepšan stolovima i klupama, koje će biti postavljene u hladovini starog bora.

Čardak je izgrađen u domaćinstvu Momčila Gavrovića, a posle deobe imanja pripao je jednom od naslednika, zbog čega je premešten sa originalne lokacije.

Goran Trifunović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Pranjanska razglednica – Prijatelji

Sledeći članak

Početak lova