• 29.11.2023.

Pokrenuta peticija da i žene koje nisu stalno zaposlene dobiju pravo na porodiljsko

foto: pixabay.com

Udruženje Mame su zakon pokrenulo je akciju prikupljanja potpisa podrške za dopunu Zakona o radu kako bi se položaj žena angažovanih na fleksibilnim / nesigurnim oblicima rada izjednačio u pogledu prava na korišćenje poridljskog odsustva na način na koji to pravo imaju žene koje imaju ugovor o radu.

– Ekonomska nesigurnost koju osećaju žene angažovane na nekom od fleksibilnih oblika rada, kao što su na primer privremeni i povremeni poslovi, dodatno je izražena kada se odluče za to postanu majke. Trenutni zakonski okvir ih ne vidi kao stvarno zaposlene ili kao jednake ženama koje imaju ugovor o radu zaključen sa poslodavcem, navodi se u saopštenju udruženja Mame su zakon.

Udruženje podseća da su obaveze koje frilenserke imaju prema poslodavcu, ali i prema državi, jednake su obavezama koje imaju i žene koje imaju zaključen ugovor o radu sa poslodavcem. Međutim, u pogledu ostvarivanja prava ove grupe žena se razlikuju, te tako one koje su angažovane ne privremenim i povremenim poslovima nemaju mogućnost da koriste bolovanje, trudničko bolovanje, nemaju pravo na porodiljsko odsustvo i odsustvo sa rada radi nege deteta, nemaju pravo da koriste odmor, a nemaju ni pravo na sindikalno organizovanje.

– Na osnovu istraživanja koje smo sproveli u oktobru 2022. godine zaključujemo da je to osnovni razlog zbog kojeg žene u najreproduktivnijem periodu života donose odluku da odlože rađanje, što donosi neke nove probleme sa kojima se suočavaju, kao što su skupe i zahtevne procedure vantelesne oplodnje, kažu u Udruženju.

Tragajući za rešenjem kako se položaj trudnica i porodilja angažovanih na fleksibilnim ugovorima može izjednačiti sa onim trudnicama i porodiljama koje imaju ugovor o radu zaključen sa poslodavcem tim Mame su zakon došao je do zaključka da je neophodno dopuniti aktuelni Zakon o radu.

– Uzimajući u obzir da ovaki radni angažmani nisu prepoznati u državama Evropske unije, kao i da se plan države da do pomenutih izmena dođe nalazi u mnogim dokumentima javne politike, mislimo da bi nadležno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao jedan od prioriteta u agendi morao da stavi izmene u ovom delu Zakona o radu, navode u saopštenju.

Finansijska analiza udruženja Mame su zakon pokazuje da bi obuhvat u budžetu za primenu mere bio između 24.4 i 34.3 miliona evra, te smatraju „da ova mera ne bi bila preveliko opterećenje za republički budžet“.

– Pomenuta procena ne predstavlja razliku koju država treba da izdvoji za oko 5000 žena koje bi bile obuhvaćene ovom merom, već se radi o ukupnoj proceni koja obuhvata i aktuelna izdvajnja iz budžeta. Poređenja radi, za jednokratnu podršku mladima izdvojeno je u decembru prošle godine 45 miliona evra, zaključuju u saopštenju.

Svi oni koji žele da podrže ovu inicijativu peticiju mogu potpisati na ovom LINK-u.

pressek.rs

Violeta

Prethodni članak

Čačak: Vozili pod dejstvom narkotika i alkohola

Sledeći članak

Koliko penzionera u Srbiji prima najveću, a koliko minimalnu penziju