• 4 јуна, 2020

Porodične tajne – Trening

foto: pixabay.com

Piše Goran Trifunović

Pre, skoro, dve decenije, jedan, tada ugledni milanovački biznismen, saznao je da je „in“ baviti se tenisom rekreativno. Naravno, bez ikakvog predznanja otišao je u teniski klub i dogovorio se sa jednim od radnika, a urbanom facom, da ga podučava veštinama „belog sporta“. Ipak, kako teniski reket i seoski ašov nisu imali istovetne drške, to se i biznismen sve više nervirao što ne može ni jednu servu da vrati.

Konačno, vidno besan, uzviknuo je na sparing partnera- „Ovde mi serviraj“, pokazujući mesto ispred sebe, „da mogu da vratim. Za šta te plaćam?“. Elem, čitav proces je za protekle dve decenije značajno evoluirao i dobio nevidjene razmere. Koji to novobogataš i biznismen novog doba koji drži do sebe nema „lajf kouča“? Šta, ne znate šta je „lajf kouč“? Pa, ne mislite valjda da su svi oni, koje ste do juče gledali sa izvesnom dozom sažaljevanja zbog svega što predstavljaju, preko noći postali ugladjeni, fini i kulturni? Neee, „lajf kouč“ je tu da im kaže kako, kad, gde… Pa, kako bi oni znali koje dugme na sakou se nikada ne zakopčava („A, ako je ‘ladno?“, pitanje je njihovo, na koje bi njihov trener počupao kosu sa glave, ali, pare su pare)? Kako bi one znale za pravilo da nikako ne idu dekolte i šlic (ili-ili)? Kako bi oni znali da u modi više nije muzika koju su oni slušali nekada, kad su bili niko i ništa? Kad bi oni čuli za konceptualnu umetnost? Omiljena knjiga? „“Alhemičar“ ili „Put kojim se redje ide“. Radnja? „Paaa…“. Opet „kouč“ i kosa.

Do juče su pili brlju i pivo („Ako ima „BG“), a sad su na mukama. Ne znaju da izgovore imena svih onih viskija (na kurs engleskog se tek krenulo), pa obavezno traže najskuplji. Vina su obavezna, ali oni nisu dobacili dalje od „Banatskog rizlinga“(uz ćevape). Ipak, trener ih je naučio da u restoranima (u kafane više ne zalaze), kada naručuju vino, obavezno pitaju „koja je berba?“. Nije im jasno šta to, tačno znači, ali, ne mari. Ishrana obavezno bez glutena. Uostalom, i Nole se tako hrani, pa šta mu fali… Takodje, konačno su naučili da pravilno drže nož i viljušku, i konačno im je neko objasnio čemu služe onoliki pribori i za šta se koriste. I, na kraju, pod obavezno dolaze ljubavnici. Mladi, lepi, atraktivni… Za sada za muškarce idu ljubavnice, dok se gospojama preporučuju mladji muški primerci sa pločicama na stomaku i džemperom oko vrata. Za sada… Rekosmo li da ovo dolazi na kraju?

Aleksandar Lazovic

Prethodni članak

Njeno veličanstvo pčela

Sledeći članak

Balkanijada veterana u Bukureštu