• 3 јуна, 2020

Porodične tajne – Violinski ključ

Ilustracija, foto: pixabay.com

Kada smo završili sa godinama koje su prošle pune muka i kada smo shvatili da je dosta da se zaklinjemo, počeli smo da pevamo o našoj zemlji, a ekstremno je poznata postala i jedna Jugoslovenka. Poručivali smo da treba računati na nas, kad nas je zadesio Černobilj, terali smo kišu s’  prozora, a, nedugo zatim smo pitali Suadu da li nas je ikad „voljela“.

Takodje, slušali smo o stanici Podlugovi, a Karlobag i Ogulin niko nije ni pomonjao. Kroz trsku i šaš smo gledali kako se kupa lepa protina kći, dok su, istovremeno, sve seke ljubile mornare. Pljuvali smo i „pjevali“, nadali se da će da se ljubi istok i zapad, plašili se da će stvarno da dodju Rusi…

Pevali smo za milion godina, nadali se samo da rata ne bude, čekali te, čuvene, „vetrove promena“… Dobismo stihove kojima našoj vojsci, na… , pa može se reći nepristojan način, poručujemo ono što je i zaslužila. I, krete… Počesmo da slušamo o pijaci, ulici i lubenici… Počesmo da idemo 200 na sat, da idemo na Mars (a, i gde bi drugde sa tom brzinom?), da nam se sve to dogodilo na putu za ludilo… A, realno, i šta je drugo moglo da nam se dogodi?

Boža Pub je umr’o, Vasi Ladačkom je glava samo klonula, a, i ona devojka je bacila sve niz „rijeku“. Čak je i Marina, koja je imala oči boje vena, boje Dunava, stavila sočiva… Onda nam dodje na red čas istorije da saznamo ko je Geda… Gluperda!!! Kažu, staro vojvodjansko ime. Taman saznasmo sve o Gedi što smo znali, ili što smo trebali da znamo, ali, opet se promeni repertoar.

Kako je, u jednom trenutku bilo lepo zapevati „Živeti slobodno“, al’, čini mi se da je to pookratko trajalo. Dve do tri godine, al’  opet se zakuva, pa muzika ne bi popularna u narodu. Pustiše neke masnokose, pardon, dugokose, ljude koji propagiraju sve ono što ne bi trebalo i što normalan narod u zemlji ne bi hteo. Zato je sve popularnija pesma „Dno dna“. Kome i zašto, ne znam… Pomoć? A, da, otkud Geda, opet?

 

 

Goran Trifunović

Violeta

Prethodni članak

Od sutra ponovo otvoreni šalteri MUP-a za lična dokumenta

Sledeći članak

Kazne do 150.000 dinara: Šta je zabranjeno, čega treba da se pridržavamo i dalje, koje su preporuke lekara…