• 3 јуна, 2020

Pranjanska razglednica – Planino, tugo…

Goran Trifunović, foto: gminfo.rs

Već tri decenije meštani pranjanskog kraja pričaju ruralnu legendu o tome kako je prvi majski skup na Ravnoj Gori zabranjen, a odvijanje dešavanja na suvoborskom visu, iz helikoptera, lično nadgledao tadašnji prvi operativac Srbije, Radmilo Bogdanović. Te, i naredne godine, Buco i Bobo su, sve sa oficirkama čizmama, čojanim čakširama i belim košuljama, ukrašenim šajkačama sa svetlim kokardama, bili „gorska straža“.

Sledećih godina je majsko okupljanje postalo „mamipara“, ali, ipak, planinom je grmelo „Vuče, Vuče…“. Ipak, izgleda da su razne koalicije i razne kombinacije, kao i životno ljudsko preživljavanje, učinili svoje, pa je neko pucnje, uzvike i ostalo, prebacio na „mute“, odnosno, „volume“ točak okrenuo u kontra smeru.

Tako, recimo, ove godine, na planini se sakupilo ljudi koliko ih je bilo nekada samo oko spomenika Draži. Nema više ni šatri, ni brojnih prodavaca, ni onih što nude da se slikate sa „četničkim zmijama“. Ni autobusa sa posetiocima nema, a policija se svela na jednu „Škodu- Rapid“.

Meštani Koštunića, Leušića, Brajića, Teočina, taj dan provode po pranjanskim kafanama, kao da se plaše da ih neko vidi u njihovom kraju. A, do pre neku godinu su prodavali piće iz bureta sa hladnom vodom…

Takodje, posetioci Ravne Gore se pitaju i što su oni tu, kad, recimo, Javni servis, prenosi vojnu paradu iz Moskve, i to pod nazivom- „Dan pobede“. Kažu ravnogorci, „da li to znači da je kod nas obeležavanje „Dana poraza“? Takodje, pitaju se neki od njih, da li je fotografija, koja je ovih dana aktuelna, na kojoj se vidi kako se na zgradu „Rajhstaga“ ističe zastava Sovjetskog Saveza, dokaz da je Nemačka bila okupirana, ili se radi o nečem drugom.

Osim toga, veoma je zanimljivo da su se Pranjanci, odnosno meštani gornjih sela, ovoga vikenda na Ravnoj Gori mogli izbrojati na prste… Možda nam i ne trebaju dve ruke. Odmah prorade sećanja na nekadašnju Ravnu Goru, Božić, Savindan… Što je najgore, sve je očekivano…

 

Goran Trifunović

Violeta

Prethodni članak

Službe Doma zdravlja od sutra po starom radnom vremenu

Sledeći članak

Od sutra ponovo otvoreni šalteri MUP-a za lična dokumenta