• 16.05.2022.

Potpisan ugovor za čišćenje 28 divljih deponija

foto: kabinet zamenice predsednika opštine GM

Za čistiji Gornji Milanovac

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovore sa predstavnicima lokalnih samouprava o dodeli sredstava za uklanjanje divljih deponija i projekte zaštite zemljišta.  Ugovor je u ime opštine Gornji Milanovac potpisala Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine sa Irenom Vujović, ministarkom za zaštitu životne sredine.

Ovo je značajna podrška lokalnim samoupravama za unapređenje stanja životne sredine i podizanje kvaliteta života građana. Neodgovorno i neadekvatno odlaganje otpada utiče na zagađenje vazduha, vode i zemljišta i zato je izuzetno važno da podižemo svest građana, jer jedino zajedno možemo da se izborimo sa ovim velikim problemom i da budućim generacijama ostavimo čistu i zdravu Srbiju – rekla je Vujović.

Ministarstvo je na dva javna konkursima odobrilo sredstva za uklanjanje divljih deponija u 34 lokalne samouprave, kao i za projekte zaštite zemljišta u 14 gradova i opština u Srbiji.

Zahvaljujem se Ministarstvu na opredeljenim sredstvima od 5 212 840 dinara za čišćenje 28 divljih deponija. Zahvaljujući ovim sredstvima verovatno ćemo biti jedina opština u Srbiji bez divljih deponija. Opština Gornji Milanovac je, preko Kancelarije za zaštitu životne sredine, formirala katastar divljih deponija i do sada sopstvenim sredstvima očistila njih 315. JKP „Gornji Milanovac“ je po sprovedenim javnim nabavkama obavljalo čišćenje, sanaciju i rekultivaciju divljih deponija, i sav prikupljen otpad deponovalo na sanitarnu deponiju „Vujan“. Čišćenje tih deponija koštalo je Opštinu Gornji Milanovac oko 20 miliona dinara – navela je Jadranka Dostanić, zamenica predsednika opštine Gornji Milanovac.

Realizacijom ovog Projekta, biće uklonjene sve preostale divlje deponije na teritoriji opštine. Radi prevencije nastanka novih ili obnavljanja već saniranih divljih deponija, kroz ovaj projekat, biće nabavljene i četiri mobilne kamere-fotoklopke i jedan dron.

Postavljanjem i aktiviranjem navedene opreme, uz već postojeća tehnička pomagala i obučeni, stručni kadar Opštinske uprave, pratiće se stanje očišćenih lokacija i obezbeđivaće se jasni dokazi, neophodni inspekcijskim organima za postupanje prema počiniocima prekršaja.

Svih 28 očišćenih, saniranih i rekultivisanih lokacija biće obeleženo tipskim edukativnim tablama sa jasnim upozorenjima za zagađivače.

gminfo.rs/kabinet predsednika opštine GM

Violeta

Prethodni članak

Iste cene goriva do narednog petka

Sledeći članak

Dejan Tomašević u školi, u Takovu, postavio prve table sa košarkaškim snovima (+FOTO)