• 27.01.2023.

Povodom Dana rudara izložba „Rudarke“

foto: gminfo.rs

Povodom 6. avgusta – Dana rudara “Rudnik olova i cinka – Rudnik” i kompanija Kontango predstaviće u Galeriji Doma kulture na Rudniku izložbu fotografija žena koje rade u srpskim rudnicima.

foto: gminfo.rs

Autor izložbe je Marija Đoković, a postavka je naziva “Rudarke”. Žene u rudnicima rade kao inženjerke, geološkinje, nadzornice… Poput svojih muških kolega, žene obavljaju poslove u svim prostorima u okviru rudnika ali ne učestvuju u teškom fizičkom radu.

foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs

Marija je fotografisala portrete rudarki u njihovim radnim okruženjima u Boru, Senjskom Rudniku, Resavici i u rudniku na planini Rudnik kod Gornjeg Milanovca.

– To su obrazovane žene, rade kao inženjerke, geolozi, nadzornice. Poput svojih muških kolega obavljaju poslove u svim prostorima u okviru rudnika. One dele sudbinu svih rudara. Situacija u našim rudnicima nije nimalo laka, tako da je svima teško, bez obzira na pol, to je više političko – ekonomski problem – kaže Marija Đoković – Definitivno postoji razlika između toga kako mi koji smo van rudarstva gledamo na sve to i kako oni doživljavaju sebe. Zbog toga su moje junakinje ipak nasmejane, lepe i dostojanstvene u tim surovim i grubim ambijentima rudnika. Ove žene vole svoj posao mnogo više nego što mi možemo da zamislimo.

foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs

Izložba „Rudarke“ je master rad Marije Đoković na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.

Serija dokumentovanih fotografija „Rudarke“ je srpskom izdanju Nacionalne geografije donela nagradu „Best Edit“ kao najbolja reportaža među 40 izdanja Nacionalne geografije u svetu.

Postavka će biti izložena do 16. avgusta 2021. godine

gminfo.rs

Pratite portal GMinfo.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Violeta

Prethodni članak

ROC Rudnik obeležava svoj praznik – povodom Dana rudara nagrađeno 45 radnika

Sledeći članak

Nakon kratkog predaha vraćaju se vreli dani