• 5 јуна, 2020

Pranjanska razglednica – Prljavo kazalište

Goran Trifunović, foto: gminfo.rs

Potpisnik ovih redova našao se ovih dana u jednom selu rudničko-takovskog kraja, koje je, poprilično udaljeno od Pranjana. Kreće kurtoazna priča: „Šta ima novo u Pranjanima?“. „Nema ništa“. Drugi sagovornik odmah pita: „Šta se radi u Pranjanima?“. „Ništa specijalno“. Treći već pokušava da poentira: „A, rade li firme?“. „Pa, eto, recimo, imamo tri mlekare koje rado dobro, proširuju kapacitete i zapošljavaju sve više ljudi“.

Mojim sagovornicima se malo raširiše zenice, pa primetiše: „Pa, znači da svo mleko iz Pranjana se preradjuje kod vas?“. „Ma, ne samo to, nego i kupujemo dodatne količine“, sad se i ja malo bahatim, iako i ne znam pravo stanje stvari. Podjem kući, na sred puta zateknem prikolicu punu drva na kojoj ne samo da je guma pukla, nego se i felna iskrivila.

Obidjem nekako, kad, malo dalje, prikolica puna djubreta, baš, ali, baš na sred puta, isto pukla guma, ko zna kakav je još kvar, čim je i ulje prosuto po putu. Izlaz iz svake njive je bezbednosni rizik po svako vozilo, jer je zasut zemljom, blatom, djubretom… Pred „Ustašinom“ kafanom me čeka rodjak, koji je i ugledni član stranke. „’Ajmo na piće“. Em rodjak, em član stranke, em nam svaki dan tako traje 40 godina…

U kafanu, nakon nas, ulazi čovek iz našeg kraja koji, bar mojoj malenkosti, nije uspeo da pojasni svoje političko opredeljenje. Ode rodjak, ostah ja, kad novi sagovornik poče priču sa mnom koju, kao da je jedva čekao. „Je li, prodao si se ovima?“. „Kojima“, glumim i ja francusku sobaricu. „Šta kojima? A, sa kim sediš?“. „Čoveče, sa kim sam sedeo ceo život“. „Ma, ćuti, svi ste se prodali“, reče meni čovek koji je ceo život bio na pobedničkoj strani, ali, izgleda da mu poslednjih godina subvencije izmiču.

U suštini, lepe vesti iz pranjanskog kraja, a sa druge strane, narod ostaje isti kao što je bio već duže vreme. Ima i crnih i belih vesti, ali se one, gotovo uvek, stapaju u sivilo. Samo… ne pucajte u glasnika!!!

Goran Trifunović

Violeta

Prethodni članak

Poraz odbojkašica

Sledeći članak

Obeležen Dan primirja