• 5 decembra, 2021

Pranjanska razlednica: Svođenje računa

Goran Trifunović, foto: gminfo.rs

Kraj kalendarske godine se, po pravilu, koristi za preispitivanje svega onoga što je, ili nije, uradjeno u prethodnih 12 meseci. Šta bi mogli da kažemo za naše lepo, veliko, i nekada razvijeno selo? Dobro, još uvek ima onih, ali, sve ih je manje, koji razmišljaju u stilu da naše selo ide sve brže, jače i bolje, ali, da li je, baš, tako?

Kažu da smo dobili aerodrom na Galovićima (sa „raširenim krilima“ !?) i da je mnogo lep. Jeste, lepo je. Upotrebno?… Upotrebno?… Upotrebno? Dobro, ajde, i selfiji su danas jako bitan faktor u životu ljudi. Takodje, u samom centru pranjanske varošice blokirano je 10-ak mesta za parkiranje, odnosno, napravljeno je… nešto… za nešto. Što bi Veljo Ilić rekao – „Ono što ima ruku za ono, pa sa onim“… I, opet u redu.

Ako za prvi projekat nismo bili pitani, što je donekle i razumljivo, šta je sa drugom gradjevinom? O čem’ se radi? Pa, naravno, radi se o najnovijoj vrsti poslovanja, takozvanoj „naprednoj transparentnosti“, odnosno, o situacijama u kojima javnost treba što manje da zna, a vlast, ili, ko već, što veću kutlaču da pazari.

Znam, nije vreme za ovakve priče i teme, praznici su, treba da pevamo vesele pesmice i da svi budemo srećni i zadovoljni, ali, jednostavno, nije tako kako izgleda, a kamoli onako kako nam predstavljaju. I, ne, nije tačno ono što nam pojedini čitaoci pišu u komentarima, o tome da se „bar u Pranjanima radi“. Izvinjavamo se, znamo i mi da se u drugim sredinama radi i manje, ali… Morate znati da smo mi „Fifi“ i da znamo ko smo. Uz svo dužno poštovanje ostalima i dužno nepoštovanje onima koji bi da Pranjane pretvore u najobičniju plemensku kasabu, gde nema ničega i gde se ništa ne dešava. Lično, učen sam i vaspitavan da sam ponositi Pranjanac sa jakom kičmom, kao i da sam iz Pranjana i kada odem u Čačak, Milanovac, Beograd, more, inostranstvo… Ako neko drugi ima neku drugu ideju…

Inače, kada „svodimo račune“ ove godine, moramo istaći i da smo zbog svetskog virusa postali siromašniji za sijaset komšija, rodjaka i prijatelja, zbog čijih odlazaka ništa više neće biti isto.

A, da, bilo je ove godine i bezbroj vredjanja, nipodaštavanja i maltretiranja novinara, ali, verujte mi na iskustvenu reč, Bože zdravlja, pa ćemo o tome za godinu dana, ionako se ništa, po tom pitanju, neće promeniti…

Goran Trifunović

Violeta

Prethodni članak

COVID-19 u GM: Izveštaj iz Doma zdravlja

Sledeći članak

Jevtović: Drago mi je što predsednik ipak uvažava moje predloge