• 20 januara, 2021

Jevtović: Drago mi je što predsednik ipak uvažava moje predloge

Reagujući na izjavu predsednika opštine Dejana Kovačevića, u kojoj ga je okarakterisao kao bivšeg ucveljenog direktora koji govori neistine, donedavni direktor Centra za socijlani rad (CSR) u Milanovcu, Aleksandar Jevtović, obratio se GMinfu da bi, kako kaže, građanima na svom primeru razjasnio jedan od načina na koje Kovačević koristi tuđi rad i ideje za ličnu promociju.

U izjavi za medije, nakon nedavne sednice Skupštine opštine (SO), Kovačević je 17. decembra rekao da nikakav zahtev za proširenje broja socijalnih usluga od Jevtovića, kao tadašnjeg direktora CSR, nije dobio, da bi 23. decembra na sednici Veća izjavio da će opština odvojiti novac za finansiranje dodatnih usluga. Jevtović naglašava da se radi upravo o uslugama koje je pre smene s pozicije direktora CSR tražio. Ovo proširenje ušlo je u Odluku o budžetu za narednu godinu. Jevtović je takođe reagovao i na Kovačevićevu izjavu da NiveusTim, milanovačka agencija koja dobija na javnim nabavkama obavljanje dosadašnjih usluga iz oblasti socijlane zaštite, vraća u budžet opštine više nego što iz njega za te poslove dobija. (Opširnije o svemu u povezanim člancima na kraju strane i pratećim linkovima.)

Aleksandar Jevtović, foto: GMInfo, arhiva

– Na lične uvrede tipa „neistine bivših ucveljenih direktora“ neću odgovarati, jer one same po sebi govore o onome ko ih iznosi u nedostatku argumenata. Izneću samo činjenice potkrepljene konkretnim dokazima i računicom u koju se itekako razumem jer sam diplomirani pravnik sa specijalizacijom za poresko savetovanje, – rekao je Jevtović. – Drago mi je što je predsednik opštine, posle svega nekoliko dana, sam sebe demantovao kad je rekao da su za iduću godinu planirane još neke usluge u socijalnoj zaštiti, što sam i predlagao dopisom opštinskoj Upravi početkom oktobra, a za koji predsednik kaže da ga nikad nije video, i to tačno u onim iznosima koje sam kao tadašnji direktor CSR tražio.

Na pitanje GMInfa kako zna da je uvođenje i finansiranje novih usluga prihvaćeno na osnovu njegovog predloga iz oktobra, a ne predloga novog direktora Dragana Vučićevića, koji je stupio na tu dužnost malo kasnije, Jevtović kaže:

Jevtovićev priloženi dopis opštinskoj Upravi

– Do navedenog predloga, koji sam uputio tad opštini, došlo je analizom potreba za proširenjem usluga socijalne zaštite, a vezanih za primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, Zakona o socijalnoj zaštiti i opštinske Odluke o pravima i uslugama o socijalnoj zaštiti, kao i upoređivanjem cena u nama najbližim prihvatilištima za određene kategorije potencijalnih korisnika. Iz teksta budžeta opštine jasno se vidi da je u budžet ugrađen upravo predlog sa mojim navodima. Ali pitanje čiji je predlog usvojen ipak nije bitnije u odnosu na to što će žrtve nasilja u porodici biti zbrinute ukoliko bude bilo potebe, kao i starije stanovništvo, i da zaposleni srtručni radnici u CSR neće više morati da se dovijaju kako bi zbrinuli ljude kojima je to neophodno. – odgovorio je Jevtović prilažući kopiju dopisa predatog na pisarnici opštine i deo odgovarajuće Odluke u budžetu usvojene na SO 17. decembra.

Iz budžeta Milanovca za 2021. godinu, deo za socijalnu zaštitu

Jevtović dodaje da ga je u Kovačevićevom odgovoru medijima posle ove skupštine, „fasciniralo njegovo odlično poznavanje poslovanja jedne privatne firme“. Kovačević je tom prilikom izneo konstataciju da NiveusTim vraća u budžet opštine više novca nego što iz njega dobija za obavljanje svoje delatnosti, kao i niz srodnih podataka iz ove firme.

– Pitam se ima li on i kako može da ima navedene podatke, a koji se ne tiču direktno finansija same lokalne samouprave? Jer prema njegovim rečima, ta privatna firma uplaćuje u budžet naše opštine 38 miliona dinara, samo od poreza na zarade, a opština će joj ove godine na ime socijalnih usluga prebaciti 30 milinona dinara, pa naizgled stvarno ispada da ta firma vraća u budžet više nego što dobije, kao što tvrdi predsednik. Međutim, članom 35 Zakona o finansiranju lokalne samouprave predviđeno je da opštini pripada 74% od poreza na zaradu, koji se plaća prema prebivalištu zaposlenog. Uzmimo onda kao primer bilo koju firmu koja ima 300 zaposlenih, jer predsednik taj broj pominje, a posluje u većem broju gradova i opština. – upoređuje Jevtović i navodi:

Iz Zakona o finansiranju lokalnih samouprava

– Kad bi povraćaj poreza bio toliki, to znači da ili svi zaposleni u privatnoj firmi imaju prebivalište na teritoriji samo jedne lokalne samouprave, ili da su im enormno velike plate. U oba slučaja, postavlja se pitanje kako svi ti zaposleni žive u jednoj opštini, a stižu fizički da rade na terenu u 20 do 30 drugih lokalnih samouprava? Ako hipotetički uzmemo da svih 300 tih radnika zaista živi u jednoj opštini, pa moraju da po prirodi posla putuju, kako bi zaista budžet opštine, gde je sedište firme, prihodovao od poreza na zarade pomenutih 38 miliona dinara, onda bi plata po zaposlenom morala da bude veća i od 100 hiljada dinara neto. Da je čak okruglo 100 hiljada dinara, u budžet bi se vratilo tek nešto više od 33 miliona, a ne 38. Ali ako je zaista tako, meni je takođe drago što zaposleni u firmama, koje posluju zahvaljujući opštinskom budžetu, imaju tolike plate, – zaključio je Jevtović.

Jevtović je ranije isticao nepravilnosti u procedurama za otpočinjanje izgradnje nove zgrade CSR, dok je Kovačević više puta ponovio da Jevtović sa neistinama izlazi u javnost jer je izgubio direktrosko mesto, baš zato što je opstruirao projekat pomenute izgradnje i uopšte uzev loše radio dok je bio na čelu CSR. Jevtović je na toj funkciji proveo dve godine. Pre toga je bio načelnik opštinske Uprave da bi, takođe posle dve godine, na tu funkciju podneo ostavku.

Šire gledano, duel između Jevtovića i Kovačevića (obojice iz SNS-a), koji se prelama kroz teme u vezi sa izgradnjom novog objekta CSR i uslugama socijalne zaštite u Milanovcu, zavređuje ineteres javnosti u poslednje vreme i zato što mnogi u tome prepoznaju naznake otvaranja jednog novog političkog fronta u opštini pod Rudnikom.

M.Mijatović/gminfo.rs

povezeni članci:
Jevtović: Opština finansira samo usluge koje obavlja NiveusTim, ostale ignoriše
Kovačević: NiveusTim vraća u budžet više novca nego što dobija
U planu rada CSR za 2021. godinu predviđene nove usluge

Milos

Prethodni članak

Pranjanska razlednica: Svođenje računa

Sledeći članak

Stiže topliji vazduh, temperatura iznad proseka