• 05.12.2023.

Predstave za decu: „To je život ! – C ‘est la vie !” i “Žensko-muški razgovori”

foto

Posle višegodišnje pauze u nastupu milanovačkih školaraca na “Školskoj sceni”, pauze uslovljene pandemijom korona virusa, Kulturni centar Gornji Milanovac za decu našeg grada organizovaće nastupe nekoliko dramskih studija iz gradova u okruženju, a sve u cilju sagledavanja aktuelnih tokova pozorišnog stvaralaštva u Srbiji. Biće to prilika da se deca i njihovi profesori iz Gornjeg Milanovca, na vreme pripreme za iduću godinu kada će Kulturni centar i Milanovačko pozorište ponovo pokrenuti “Školsku scenu” – festival pozorišnog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola sa područja rudničko – takovskog kraja.

Želja nam je da posle trogodišnje pauze decu podstaknemo da se ponovo upuste u dramsko samoistraživanje. Mišljenja smo da je to put, da se na pravi način, na sceni afirmišu mladi umetnici, ali istovremeno i animira, pa možda i isprovocira publika na određene sadržaje– kažu u Kulturnom centru i dodaju:

Već početkom maja predstaviće nam se Dramski studio “Petar Pan” iz Kragujevca. Oni će u ponedeljak, 8. maja 2023. godine izvesti predstavu “To je život ! – “C ‘est la vie !”, koju je po motivima teksta “Zeko, zeko”, Kolin Sero (Colline Serreau) na scenu postavio Petar Lukić. U predstavi će nastupiti polaznici dramskog studija.-

Za one koji nisu dovoljno upoznati “Zeko Zeko” Kolin Sero, je poslužio kao scenario za fantastični francuski sitkom „Lapin Lapin“, bogat mračnim šarmom i mudrošću o preživljavanju (1989. godine). To je mahnita i farsična, gorko komična i gorko satirična, komedija – o ludoj, nefunkcionalnoj porodici niže klase koja živi u ekonomski depresivnoj Francuskoj. Za pozorišne sladokusce Kolin Sero je poznata i kao reditelj i autor scenarija za veselu disfunkcionalnu komediju “Tri muškarca i beba”. Film je snimljen 1985. godine.

Prema rečima Valentine Nađ, utorak, 9. maj 2023. godine rezervisan je za nastup polaznika Dramske radionice Kulturnog centra. Pred probirljivom pozorišnom publikom Gornjeg Milanovca polaznici radionice (starija grupa) kojom rukovodi Ivan Pantović, diplomirani glumac na velikoj sceni Kulturnog centra izvešće “Žensko-muške razgovore”, igrokaz osmišljen po pričama Dušana Radovića. Reč je predstavi kolažnog tipa koja je realizovana iz nekoliko komičnih scena. Radnja priče smeštena je na ove naše balkanske prostore, a odigrava se u jednom prometnom bistrou na železničkoj stanici…

Početak obe predstava je u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Do kraja maja Kulturni centar će ugostiti i nekoliko profesionalnih ansambala. Biće to prilika da mališani Gornjeg Milanovca na velikoj sceni pogledaju neke od najakuelnijih dečjih predstave u kojima nastupaju profesionalni glumci.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Oblačno i kišovito – temperatura do 22 stepena

Sledeći članak

Na bioskopskom repertoaru Kulturnog centra četiri filma do 10. maja