• 22.09.2023.

Predstavljanje izložbe „Rukopisna srednjovekovna baština Brankovića“

foto: Muzej RTK

U Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja, sinoć je otvorena izložba „Rukopisna srednjovekovna baština Branković“.

Izložbu čine izdvojeni najznačajniji rukopisi dinastije Branković, koji će biti predstavljeni na dizajniranim printovima.

Pored njih izlažu se replike Esfigmenske povelje Zdenke Živković i replike rukopisa koje je izradila Ljupka Vasiljev, kao i grafika sa predstavama sremskih svetih Brankovića iz 18. veka.

foto: Muzej RTK

Autori postavke su Snežana Cvetković, Tatjana Gačpar, muzejski savetnici Muzeja u Smederevu i Marina Lazović, bibliotekar savetnik Narodne biblioteke Smederevo.

Tatjana Gačpar, muzejski savetnik, direktor smederevskog muzeja i dr Snežana Cvetković, muzejski savetnik, pričale su o onome što najviše vole, svom radu i značajnoj izložbi o rukopisnoj baštini koju su pripremile za javnost, zajedno sa Marinom Lazović, bibliotekarom savetnikom smederevske biblioteke.

foto: Muzej RTK

Izvodi rukopisnih knjiga su izloženi a reprodukovani su na specijalnom papiru iz Velike Britanije i verna su reprodukcija originala, takođe rađeni rukom i toveštom rukom Ljupke Vailjev, istoričarke umetnosti koja je svoj radni vek provela u Narodnoj biblioteci Srbije, gde je iskazala talenat za umetnost reprodukujući pažljivo rukopise i dobro poznate ornamente.

Kopije su izložene u Narodnom muzeju u Smederevu, a ostale kopije dobila je Narodna biblioteka Smederevo, ljubaznišću Biblioteke Srpske patrijaršije i Muzeja Srpske pravoslavne crkve uz blagoslov Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

foto: Muzej RTK

Knjiga u srednjem veku se čuvala po dvorskim, privatnim, crkvenim i manastirskim bibliotekama. U Smederevu su bile poznate dvorska biblioteka despota Đurđa Brankovića i privatna biblioteka Nikole Kotoranina.

Štampane panoe, reprodukovanu rukopisnu baštinu, kao i fragmente fresaka sugrađani mogu pogledati u galeriji milanovačkog muzeja.

foto: Muzej RTK

– Drago nam je da smo ugostili gošće iz Smedereva, jer po rečima direktora muzeja Aleksandra Marušića, sarađujemo sa mnogim ustanovama kulture, ali neke se izdvajaju po izuzetno značajnoj saradnji. Sa Muzejom u Smederevu, vezuju nas drage uspomene, zajednički projekti, jer je dr Snežana Cvetković, slobodno se može reći, treći urednik edicije „Obrenovići“, i naravno Nastasijevići i Brankovići, tako da je put saradnje i dalje pred nama – kažu u Muzeju.

GMinfo/Muzej RTK

Violeta

Prethodni članak

Kada se menja sat za letnje računanje vremena u martu

Sledeći članak

Metalac se pomerio s mrtve tačke; Luković zablistao protiv Loznice