• 18.05.2022.

Premijera predstave: “Kroz tamnički prozor – Poruke srpskom narodu iz logora Dahau”

Plakat

Uz odobrenje Svetog sinoda SPC i blagoslov Vladike žičkog  gospodina Justina u četvrtak, 14. oktobra 2021. godine od 20 sati u velikoj sali Kulturnog centra premijerno će biti izvedena monodrama: “Kroz tamnički prozor – Poruke srpskom narodu iz logora Dahau”.

“Sveti Vladika Nikolaj Velimirović, kroz poruke i pouke razmišlja o sudbini srpskog naroda na osnovu onoga što nas  je kroz istoriju snašlo i šta nas očekuje.

Kroz hrišćansko učenje Sveti vladika Nikolaj razmišlja i o dnosu evropskih naroda prema srpskom.

Predstavu je na scenu postavio reditelj Milanovačkog pozorišta Branko Knežević, koji i tumači ulogu Vladike. Kostim potpisuje Biljana Knežević, majstor scene je Milan Aćimović, a majstor svetla i tona Goran Dragutinović. 

Ulaz za predstavu je slobodan. 

Reč reditelja

„Ako nestane kućanika, ko će obnoviti porušenu kuću?“, razmišlja, nadvijen nad sudbinom srpskog naroda, Sveti Vladika Nikolaj Velimirović, iz sužanjskg ropstva u logoru Dahau u vreme Drugog svetskog rata. I odgovara: „Dokle ima kućanika, biće kuće.“ Iz žrvnja između pitanja i strepnje nad kojim vladikin um nadleće duhovni prostor evropskog čovečanstva na čijem obodu se smestila Srbija, rađa se i odgovor – da kad sve propadne ostaje – narod. Čija kuća može da opstane sazidana samo na čvrstom neporušivom hrišćanskom temelju na kojem je i zavetovana pre 700 godina. Bez obzira na prolazna, kratkotrajna iskušenja i vetrometinau kojima je bila i biće izložena. „Neka se svako vrati Bogu i sebi; neka niko ne bude van Boga i sebe, da ga ne bi poklopila jeziva tama tuđinska, sa lepim imenom i šarenom odećom“… „Budimo ljudi a ne majmuni i Bog će nas primiti za sinove.“ Branko Knežević

Premijerom predstave  “Kroz tamnički prozor – Poruke srpskom narodu iz logora Dahau”, Milanovačko pozorište započinje pozorišnu sezonu 2021/2022.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Dveri GM: Da li živimo u Nušićevim komedijama ili Šoićevoj Beloj lađi?

Sledeći članak

Inflacija u septembru 5,7 odsto