• 23 oktobra, 2021

Dveri GM: Da li živimo u Nušićevim komedijama ili Šoićevoj Beloj lađi?

„Sve je poskupelo, a inflacije ipak nema!? Rio Tinto snima reklame, predsednik brani proizvođača droge, direktor policije ide na poligraf, tužilaštvo i sudovi ne rade svoj posao a advokati protestuju i štrajkuju. KOVID-19 uzima svoj redovni danak, sve je više pozitivnih, a Krizni štab sprovodi beskompromisnu kampanju vakcinisanja i zastrašivanja građana svih uzrasta. Da li se neko još uvek seća ROSU i Jarinja, kako ide posao sa stikerima? Kako bi to izgledalo sa lokalnim temama?“– kaže se u saopštenju SP Dveri OO Gornji Milanovac koje prenosimo u celosti.

„Da li ima više rupa na milanovačkim kolovozima ili zaposlenih po ugovoru (članova vladajućih stranaka) u javnim preduzećima i ustanovama? Kiša opet pada, sporednim ulicama se ne može ni po trotoaru od bara i parkiranih automobila, radnici Parking servisa i policajci nisu zadužili kabanice, pametni kontejneri opet štrajkuju. Struja na Rudniku nije nestajala već peti dan. Raskrsnica kod bivše Idee mora da izdrži do prvih izbora. Posle neuspeha sa asfaltnom bazom predsednik opštine je čvrsto rešen da nam dovede Rio Tinto. Meštani Pranjana su još rešeniji da to ne dozvole pa su najurili prve istraživače.

U više navrata smo kritikovali rad lokalnog parlamenta. Poslednji put je to bilo upravo zbog „usvajanja“ informacije o najavljenim istraživanjima ruda na teritoriji naše opštine. Ovoga puta bi samo ponovili konstataciju da odbornici u ovom sastavu ne mogu da odlučuju o tako sudbonosnom pitanju kao što je izmena Planova detaljne regulacije i davanje saglasnosti za iskopavanje rude litijuma. Zato tražimo ostavku predsednika opštine i vanredne lokalne izbore!

Međutim, skoro smo i zaboravili da imamo i Janka Languru našeg zastupnika u najvišem domu – Narodnoj skupštini. Sudeći, međutim, po njegovim istupima, teško da bismo mogli da kažemo da je narodni poslanik. Pre će biti da je samo stranački poslanik, odnosno poslanik SNS-a i ništa više od toga.

Zato, kao rezultat izbornog sistema koji imamo i koji mi želimo da promenimo, imamo poslanika koji očigledno zastupa samo svoju stranku i njene interese, a ne narod kraja iz koga potiče i njegove interese. Tako je to kada narodnog poslanika ne bira narod, nego stranka.

Da je ovo tačno dovoljno je pogledati Langurine istupe u Skupštini. Tamo, osim hvalospeva Aleksandru Vučiću, SNS-u i njihovim kadrovima, kao i napada na čelnike opozicije i neistomišljenike, u suštini nema ničega drugog.

Nama ti duboko emocionalni izlivi divljenja i poštovanja prema nadređenima u stranci uopšte ne smetaju. Ali, smeta nam što naš narodni poslanik ne pokazuje isti takav entuzijazam i kada su brige i problemi građana Takovskog kraja u pitanju.

Primera radi, nismo primetili da se angažovao po pitanju iskopavanja litijuma u pranjanskom kraju. Da li je o tome razgovarao sa meštanima i da li je nekome „gore“ preneo njihova strahovanja? To verovatno nije smeo ni da pomisli.

Znajući, međutim, da ga je za funkciju narodnog poslanika preporučilo pre svega drsko i nekulturno sprečavanje Boška Obradovića da svojevremeno uđe u zgradu opštine Gornji Milanovac, to nas uopšte ne iznenađuje. Izgleda da neki drugi kvaliteti nisu uzimani u obzir. Slični kriterijumi izbora su očigledno bili zastupljeni širom Srbije. To je postalo jasno i Aleksandru Vučiću. Da li je zbog velikog broja „Langura“ odlučio da raspiše vanredne izbore, kaže se u saopštenju koje potpisuje medijski tim SP Dveri OO G. Milanovac.

 

Violeta

Prethodni članak

Namaz od bundeve

Sledeći članak

Premijera predstave: “Kroz tamnički prozor – Poruke srpskom narodu iz logora Dahau”