• 7 jula, 2020

“Profesionalac” otvara pozorišnu sezonu Milanovačkog pozorišta

foto: Milanovačko pozorište

Profesionalac“ jedno od najznačajnih dela Dušana Kovačevića koje je na scenu postavio reditelj Branko Knežević, u četvrtak, 10. oktobra 2019. godine na maloj sceni otvoriće novu pozorišnu sezonu Milanovačkog pozorišta.

Predstava „Profesionalac“ ove godine nagrađena je brojnim priznanjima na nacionalnim i međunarodnim festivalima. Za ulogu Luke Labana, Branko Knežević dobio je „Milivojev štap i šešir“, najviše priznanje festivala varoških pozorišta Srbije posvećenog legendarnom Milivoju Živanoviću.

Na istom festivalu u Požarevcu, za ulogu Teodora Teje Kraja, Predrag Lošić je dobio nagradu za slikovito kreiranje lika. Usledili su međunarodni festivali u Laktašima (14. Internacionalni festival amaterskog teatra – INFAT ) i Prokuplju (5. Međunarodni pozorišni festival „Beskraj 10 kvadrata“) gde je Knežević nagrađen priznanjem za najbolju mušku ulogu (Laktaši), odnosno priznanjem za najbolju ostvarenu ulogu na svih pet realizovanih festivala „Beskraj 10 kvadrata“.

Podsećamo, predstava „Profesionalac“ je „gorka“ komedija. Detalji proživljenih života osvedočenog opozicionara (Teodor Teja Kraj) i njegovog policijskog islednika (Luka Laban) iskrsavaju iz tajnih policijskih dosijea i oživljavaju pred publikom kroz nevesele situacije i događaje osvetljene humorom i apsurdom. Neočekivani susret i bolna istina dovode do pogleda na prošlost iz potpuno drugačijeg ugla. “Profesionalac“, je tužna komedija o svim našim vremenima prošlim, za sva vremena buduća.

To je priča o „profesionalcima“ i „amaterima“…

Uz Kneževića (Luka Laban) i Lošića (Teodor Teja Kraj), uloge tumače i Ljiljana Miketić (Marta) i Mihailo Ristić / Nikola Starčić (Ludak).

Kostimograf je Biljana Knežević, majstor scene Milan Aćimović, a majstor tona i svetla je Viktor Vujić.

Reč reditelja: „Nisam učinio više zla nego što sam morao.“

Ima li iskrenijeg, odlučnijeg suočavanja, preispitivanja tragike sopstvenog života, ispovesti i molitve za oproštaj, nego u rečenici koju u drami „Profesionalac“ Dušana Kovačevića izgovara Luka Laban, „policajac pre vremena, posle trideset godina pseće službe najuren u penziju…“, zato što je „postao blizak idejama problematičnih ljudi“, za to što je „fotokopirao i iznosio poverljive spise“, i zato što je „družeći se sa umetnicima postao pijanac“
Morao?
Kad sve prođe, kad dođe vreme svođenja računa sa sopstvenim životom i sopstvenim obrazom, kad se nad glavom ukaže besna balava zver onoga „što je morao“ i „onog što nije morao“, kad sve ideje i ideologije kojima je verovao otkriju svoje farisejsko lice, iza koga stoji, a zbog sopstvene nemoći i nedostojanstva, samo crvotočiva, potuljena potreba da se nad čovekom vlada, pred tim prepadnutim čovekom ostane samo jedna reč „morao“.
Morao?
Kad čovek shvati da ništa nije „morao“, da je odluke donosio sam, bez obzira na moranja i prinude, sam, po sopstvenoj slobodi, onda se pred njim ukaže sva beda i jad, bezdan sopstvenog ništavila i besmisla, jer shvati da tu slobodu nije ni imao, da je sam sebi je ukinuo, prepustio drugima i prihvatio da živi zato što „mora“.
A nije morao.
A nismo morali.
Onda nije čudo što iz dubine utrobe, bez suza riče potreba da se vratimo među ljude:
„Reci mu (sinu Milošu), da smo se rastali ko ljudi… Eto.“

 

Repertoar Milanovačkog pozorišta za oktobar
– 10. oktobar 2019. godine „PROFESIONALAC“
– 17. oktobar 2019. godine „GOSPOĐE MINISTARKE“
– 24. oktobar 2019. godine „JEDNOČINKE“
– 31. oktobar 2019. godine Premijera: „GOSPOĐINA MAJKA JE UMRLA“

Violeta

Prethodni članak

Bioskopski repertoar 7. – 13. oktobar

Sledeći članak

Opštinsko veće: Drugi rebalans budžeta