• 04.12.2023.

ProGlas i „Dokle više“ sutra u Milanovcu, ugostiće ih UZINAT

ProGlas u Milanovcu, najava, WEB

Promenom formata protestnih aktivnosti „Milanovac protiv nasilja“, UZINAT (Udruženi za implementaciju narodnog aktivizma i toleranciju) od ovog petka održavaju javne skupove i tribine u svojim prostorijama, u Takovskoj 88, umesto na Trgu. Od 18h je tribina „Dokle više“, kao nastavak protestnih aktivnosti sa Trga, a od 19h ProGlas.

ProGlasa je inicijativa javnih ličnosti, koja je za nepunu sedmicu, preko neposrednog i onlajn potpisivanja svog proglasa, okupila zapaženu podršku širom Srbije. Radi se o društvenoj inicijativi za borbu protiv, kako navode, ubrzanog propadanja društva i države u gotovo svim segmentima.

ProGlas je do četvrtka u podne postpisalo nešto više od 110.000 ljudi. Inicirali su ga akademici Ljubommir Simović, Vladimir Kostić, Vladica Cvetković, profesorka Ivanka Popović, sudija i pisac Miodrag Majić, glumci Svetlana Bojković i Dragan Bjelogrlić, a u međuvremenu su im se priključili brojni drugi akteri iz akademskog, univerzitetskog, aktivističkog i umetničkog života u Srbiji.

Na tribini u Gornjem Milanovcu govoriće akademik dr Vladica Cvetković, pisac i izdavač Gojko Božović, Dorotea Vasić iz Udruženja srednjoškolaca „I mi se pitamo“, Maja Stojanović iz „Građanske inicijative“ i pravnik Bojan Savković iz UZINAT.

U ProGlasu se, osim ostalog, navodi: „Srbija je postala zemlja poniženih i privatizovanih institucija, u senci kriminala spregnutog sa strukturama vlasti i uz korupciju koja postaje stil života. Živimo godine demografskih poraza i neslućenog ekonomskog raslojavanja. Opet smo pred ćorsokakom izolacije. Naše je nedvosmisleno uverenje da vreme u kome živimo zahteva od svih odgovornih i zabrinutih građana suočavanje s trenutkom, donošenje jasnih odluka i spremnost ne samo za svedočenje o potrebnim zaokretima već i za učešće u njima. Stvarnost nas je primorala da se zapitamo: kakvi smo to ljudi ako sklanjajući pogled ćutke svedočimo eksploziji kriminala, nepravde i nasilja?“

Milanovačko udruženje UZINAT, kako ističu, osim što će obezbediti svoje kontrolore na briačkim mestima u opštini i građane obaveštavati o proticanju izbora i eventualnim povredama legitimnosti procesa, ne učestvuje u kampanji za izbore 17. decembra i delovaće isključivo samostalno, priređivanjem javnih skupova, tribina i konsultacija sa građanima.

Početak tribine ProGlasa u UZINAT sutra (petak, 17. novembar) je od 19 sati. Prethodiće joj tribina članova pokreta „Dokle više“ od 18 sati.

M.M.GMInfo.rs

Pratite nas na Fejsbuk i Instagram nalozima!

Milos

Prethodni članak

Pitali smo urologa Miloša Petrovića sve što vas zanima o raku prostate i testisa

Sledeći članak

Kovačević: „Autoprevoz“ Čačak konkurisaće za dozvolu za liniju G. Milanovac – Kragujevac