• 13 avgusta, 2020

Promocija knjige Kristofera Voglera „Piščevo putovanje: Mitska struktura za pisce“ u izdanju FCS-a

foto: kcgm.org.rs

Kulturni centar Gornji Milanovac predstaviće u petak, 3. jula 2020. godine u Bašti ispred velike sale knjigu Kristofera Voglera „Piščevo putovanje: Mitska struktura za pisce“ u izdanju FCS-a.

Knjigu će predstaviti Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije i Miroljub Stojanović, urednik izdavačke delatnosti FCS-a.

Početak promocije je u 18 sati. (U slučaju kiše, promocija će biti organizovana u Holu).

„Piščevo putovanje: Mitska struktura za pisce“

foto: kcgm.org.rs

„Piščevo putovanje: Mitska struktura za pisce“ Kristofera Voglera je knjiga koju svaki scenarista i ljubitelj filma treba da pročita i poseduje u svojoj biblioteci. Voglerovo ključno delo, koju proučavaoci filma nazivaju „scenarističkom biblijom“, uživa kultni satus i verovatno nema pisca koji bar nije čuo za teoriju strukture kojom se „Piščevo putovanje“ bavi. U samom središtu ovog kapitalnog dela nalazi se teorija po kojoj se većina priča može razložiti na niz narativnih struktura i arhetipova, opisanih kroz mitološku alegoriju. Vogler je svoje delo zasnovao na obimnom radu Džozefa Kembela, a posebno na njegovoj čuvenoj studiji „Heroj sa hiljadu lica“ iz 1949. godine koja je, između ostalog, inspirisala Džordža Lukasa prilikom stvaranja njegovog serijala „Star Wars“.

Kristofer Vogler je sredinom 80-ih, u vreme dok j radio u Dizniju kao konsultant za priče, za potrebe studija osmislio „Praktični vodič po Heroju sa hiljadu lica” — čuveni memorandum, dokument na sedam strana koji je kasnije bio osnova za „Piščevo putovanje“. Vogler je poželeo da ideje koje je našao kod Kembela organizuje u jednu čistu i jednostavnu formu. Kako je sam rekao: „Hteo sam jednom zauvek da ih stavim na papir kao kreativne principe, sistem građevinskih blokova u koje možete da se pouzdate dok gradite priče, set oruđa kojim možete da otklanjate probleme sa kojima se kao pisac srećete“. Vogler je Kembelovu strukturu pojednostavio, preradio je tako da je istakao teme i motive koji se ponavljaju i u savremenim filmovima, te mit o heroju predstavio na svoj način. Ovaj svojevrsni scenaristički priručnik uz pomoć strukturalni sistem ukazuje na to da su upravo umetnici ti koji, u svetu pomanjkanja rituala i mitologija, jedini mogu da očuvaju mit živim.

foto: kcgm.org.rs

Filmski centar Srbije je objavio najpotpuniju verziju „Pišćevog putovanja“ u kojoj se, pored predgovora za prvo srpsko izdanje iz pera Ane Lasić, nalaze uvodi za drugo i treće izdanje (2007), kao i predgovor za drugo izdanje ove važne studije. Ovu obimnu studiju na preko 450 stranica prevela je na srpski Jelena Kosanović Dorogi, dizajn je uradio Andrej Dolinka, dok je njen urednik Miroljub Stojanović, filmski kritičar i publicista koji se nalazi na čelu izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije. Povodom izlaska knjige iz štampe, direktor FCS-a, Gordan Matić, istakao je važnost i neophodnost postojanja srpskog prevoda „Pišćevog putovanja“ i dodao: „U pitanju je ključna knjiga za sve one koji se bave proučavanjem filmskih narativa, kao i za sve one koji žele da svoje pričaju priče kroz filmske scenarije. Četvrt veka nakon prvog izdanja, Voglerovu studiju će svi zainteresovani moći da čitaju i na našem jeziku, što je ujedno i doprinos Filmskog centra Srbije jačanju filmske teorijske reči na ovim prostorima.“

Kristofer Vogler (rođen 1949) je holivudski izvršni direktor, scenarista, pisac i pedagog. Tokom svoje duge i plodne karijere radio je za studije Dizni, Foks 2000, Vorner bros… Sarađivao je na scenariju za kultni Diznijev animirani film „Kralj lavova“ (1994). Njegovo najpoznatije delo „Piščevo putovanje: Mitska struktura za pisce“ doživelo je više izdanja i nalazi se na spisku obavezne literature na brojnim univerzitetima širom SAD i sveta. Ilustacije u knjizi potpisuje Mikele Montes.

Đorđe Bajić

Violeta

Prethodni članak

Do 15. jula rok za podnošenje zahteva za refundaciju PDV-a za kupovinu hrane za bebe

Sledeći članak

Dva anestetičara iz Gornjeg Milanovca dobrovoljno otišla za Novi Pazar