• 04.12.2023.

Prosvetari milanovačkog OO USPRS podržali radnike Pošte koji štrajkuju

foto: gminfo.rs

Milanovački prosvetari članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), svojim današnjim dolaskom ispred Pošte (u Ul. Heroja Draževića 1), pružili su punu podršku radnicima tog javnog preduzeća koji su počeli spontano 27. oktobra da izražavaju nezadovoljstvo kroz obustavu rada.

foto: gminfo.rs

Vladimir Milisavljević, predsednik OO USPRS Gornjeg Milanovca kaže da podržavaju njihovu borbu za ispunjenje zahteva za dostojanstven život i prava radnika, a pre svega onog koji se odnosi na uvećanje zarade.

Vladimir Milisavljević, USPRS GM foto: gminfo.rs

– Tri osnovna razloga koja postavljaju su problemi sa kojima se inače i mi u prosveti borimo. Na Prvom mestu traže povećanje plate, traže da se izvrši prijem radnika koji rade po ugovoru na određeno vreme i na trećem mestu traže da se uposli još  izvršilaca. To su zahtevi koji su apsolutno po zakonu i sasvim logični. To su zahtevi koje i mi u svom domenu posla imamo. Prvi problem je da su oni zaposleni u javnoj službi  a kao takvi oni su na neki način i naše kolege i stoga smatram da je apsolutno opravdana naša podrška. Njihov zahtev za povećanje plate je sasvim logičan i realan. Kada vidimo kako je novac trošen u tom sistemu, mi vidimo da je novac postojao, samo je raspoređen na jedan besmislen način. Prema zvničnim podacima potrošačka korpa je maltene duplo skuplja od njihove plate. I da li je bahatost sa njihove strane što traže povećanje plate jer su zbog svega toga prinuđeni da rade još jedan posao?! Mi ćemo ih podržati na svaki mogući način, jer u osnovi našeg sindikalnog delovanja je solidarnist. Osećamo potrebu da sa njima učestvujemo u ovoj borbi i spremni smo da im pomognemo na onaj način na koji nam budu ukazali – istakao je Milisavljević.

foto: gminfo.rs

Prema rečima Radomira Glišovića, zaposlenog u milanovačkoj Pošti, sa posla je početkom novembra privremeno udaljeno (do tri meseca) sedam radnika zbog nepoštovanja radne discipline i dodaje da ostatak kolega, nakon današnjeg sastanka sa nadležnima, očekuje suspenzije sutra.

Inače, 24 radnika u milanovačkoj Pošti su u obustavi rada.

Radomir Glišović, poštar, foto: gminfo.rs

– Podrška nam od milanovačkih prosvetara iz USPRS mnogo znači. Danas su nam dolazili na pregovore direktori iz Čačka i Kraljeva, ponudili su nam da radimo da ne bismo bili suspendovani. Međutim, opet smo odbili da radimo. Sutra nam svima slede suspenzije. Mislim da smo jedini ostali u Moravičkom okrugu koji smo u obustavi rada. Jutros je Ivanjica popustila, jer nisu mogli više da izdrže psihički. Prema našim saznanjima danas u GPC bi trebalo da se okupe neki radnici i da će ponovo biti nekih pregovora, tako da čekamo da vidimo šta su oni rešili. Do daljnjeg mi ostajemo u obustavi – kazao je Glišović.

foto: gminfo.rs

Podsećamo, u Gornjem Milanovcu ne rade pojedini segmenti gradske pošte od 27. oktobra jer i u toj ispostavi JP „Pošte Srbije“ ima radnika koji se solidarišu sa obustavom rada u drugim poštama širom zemlje.

foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs
Pošiljke, koje čekaju od 27. oktobra 2023. godine da budu isporučene na adresu, samo se gomilaju, foto: gminfo.rs

Podsećamo, nezadovoljni radnici Pošte Srbije su u Novom Sadu, 24. oktobra, pokrenuli samoorganizovanu, spontanu obustavu rada. Oni zahtevaju povećanje plata za najmanje 30 odsto, zapošljavanje dodatnih radnika i isplatu zarade iz dobiti za prethodnu godinu do kraja oktobra, prekid „tihe“ diskriminacije prema zaposlenima i favorizovanje pojedinaca, kao i zvanične garancije od Vlade Republike Srbije da će zahtevi biti ispunjeni.

V. Popović gminfo.rs

Povezani tekst – Deo radnika Pošte u G. Milanovcu koji je obustavio rad dobio suspenzije

Violeta

Prethodni članak

Bioskopski repertoar od 20. do 27. novembra

Sledeći članak

Novi metri asfalta u Loznju