• 05.12.2023.

Protest USPRS: „Lešinari su pograbili sve što nije njihovo“

foto: gminfo.rs

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) iz Milanovca, zbog selektivnog (ne)isplaćivanja putnih troškova, danas su na Trgu Kneza Mihaila imali protest kojim od lokalne samouprave traže, osim ostalog, poštovanje člana 18 Zakona o radu, poštovanje Posebnog kolektivnog ugovora i pojedinačnih ugovora o radu, kao i isplatu svih dugovanja za prevoz zaključno sa tekućim mesecom.

Detaljnije razloge za protest pročitajte OVDE.

Današnjem skupu najpre se obratio predsednik USPRS u Milanovcu, Vladimir Milisavljević.

– Ovo je radnički protest, – istakao je citirajući jednu scenu iz domaće kinematografije – „Lešinari su se ostvrili i uzburkali čitav narod, čitavo vreme, čitav grad. Lešinari su pograbili sve što nije njihovo“ i rekli da nemamo pravo na tu isplatu iako je svima jasno da to nije tačno. Ali naši lešinari – nastavio je Milisavljević – nisu očekivali da će nas time ujediniti. Podržavaju nas prosvetni radnici iz Čačka, Beograda, Kruševca, Kragujevca, Ivanjice, Zrenjanina, zdravstveni radnici, sindikat Sloga.

Milisavljević je podsetio i šta su od 24. februara, kada su se okupili na prvom protestu, do danas dobijali kao odgovore od republičkih nadležnih instanci.

– Tražili smo pomoć od Inspekcijske službe, Zaštitnika građana, Ministarstva prosvete, Ministarstva rada, Ministarstva za državnu upravu… i svi su nam rekli isto: „Pa, tužite, to je vaše pravo“. Niko nije hteo da nam pomogne, nego nas savetuju da tužimo opštinu! Na jedan dinar redovne isplate za prevoz, ide 8 dinara sudskih troškova ako se prvi ne isplate. To je milion i 600 hiljada samo za prvih oko 20 tužbi. Nismo hteli to da radimo, da štetimo bužet kaznama koje opet mi i drugi građani moraju da plaćaju, hteli smo poravnanjem da rešimo problem, ali sada drugog načina da sačuvamo radnička prava više nema, i tužićemo ih svi.

foto: gminfo.rs

Pregovori sa vrhom lokalne samouprave trajali su dva meseca, uz posredovanje Agencije za mirno rešavanje sporova, ali do zajedničkog rešenja, kako ističu, nije došlo. Prethodno su (u martu) pisali i predsednici Vlade, Ani Brnabić, osim ostalog, navodeći:

 

Nama oduzimaju pravo na naknadu za dolazak i povratak sa radnog mesta, a taj novac bez naše saglasnosti uplaćuju na račun privatne firme koja vrši usluge prevoza u Gornjem Milanovcu i time stvaraju problem u funkcionisanju nastavnog procesa u našoj opštini. Uskraćuju nam se prava i slobode i zaštita svojine zagarantovane Ustavom Republike Srbije, sloboda na izbor šta ćemo činiti sa svojim pravom iz oblasti Zakona o radu i Posebnog kolektivnog ugovora. Ovaj opšti akt postoji u prosveti i predstavnici reprezentativnih sindikata su ga potpisali do 2021. i garant su njegovog sprovođenja sa resornim ministarstvom.“

– Mirili smo se i pregovarali od 1. februara, ali oni se i dalje prave da ne znaju da smo 2015. godine, posle velikog štrajka u Beogradu, potpisali Posebni kolektivni ugovor koji garantuje kolegama da se mogu izjasniti žele li mesečnu kartu ili novac za naknadu putovanja. – podsetio je na to Vladimir Adžić, član predsedništva USPRS, predsedni SOČ-a. – Ko će sad da odgovara za milionske iznose na sudu? Za minorne izdatke naknade prevoza nemaju, a za sudske troškove imaju? Oni iznose 200 hiljada samo za prvih 5 dobijenih tužbi, a ima ih za sada ukupno 22. U Čačku se prevoz plaća po zakonu, u Ivanjici se plaća. Šta je to u Milanovcu drugačije, da li ovde ne važe zakoni Srbije? Na kraju će platiti za neodgovorno trošenje bužeta, ali ćemo tražiti da oni lično odgovaraju, jer oni taj budžet troše kao da im je dedovina, a nije.

foto: gminfo.rs

 

Uz poruku da neće odustati od različitih vidova protesta do ispunjenja zahteva, skupu se obratila i predsednica USPRS, Jasna Janković.

– Ovde smo stajali sa istim zahtevima u januaru, dali im mogućnost da se poprave i primene Zakon, da reše situaciju, ali oni to nisu želeli, nije ih bilo briga, troše novac koji nije njihov. Prosvetni radnici su poslednji bastion koji se neće predati nikome ko se ne pridržava zakona, pa makar morali da tužimo svi. A nije nas malo, pa da vidimo na kraju ko će se povući. Ovde nema nikakve tajne, ovde je jedna opšta nezainteresovanost, jedan opšti lopovluk, a za to postoji jedna reč: pljačka – zaključila je Janković.

Idući javni protest, ako lokalne vlasti dotle „ne polože popravni ispit“, USPRS zakazuje za 1. septembar.

M. Mijatović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Propali pregovori; sindikalci iz milanovačkog školstva najavili protest

Sledeći članak

Ljubavni problemi #03