• 22 oktobra, 2020

Protivgradna sezona 2020; Na području milanovčke opštine ispaljeno 940 protivgradnih raketa

foto: gornjimilanovac.rs

Ovogodišnja protivgradna sezona ocenjena je kao srednje nestabilna i širom Srbije ispaljeno je 10.570 raketa, izjavio je agenciji MNA načelnik Centra za odbranu od grada Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Zoran Babić, dodajući da bi naredne godine trebalo da se krene i sa postavljanjem automatskih protivgradnih stanica na području Moravičkog okruga.

“U Srbiji smo imali 54 dana sa zasejavanjem i to je neka srednja godišnja vrednost, a ukupno je potrošeno 10.570 raketa što takođe spada u neku srednju vrednost”, naveo je Babić.

Prema njegovim rečima, po broju dana sa štetom od grada i po hektarima koji su zahvaćeni i oštećeni, radi se o vrednostima ispod proseka.

“Ukupno smo imali 26 dana sa registrovanom štetom na poljoprivrednim površinama i negde oko 12.700 hektara je zahvaćeno”, objasnio je Babić.

foto: gornjimilanovac.rs, arhiva

Kada je reč o Moravičkom okrugu, Babić je podsetio da Ivanjicu pokriva radarski centar Sjenica, Čačak i Lučane poligon Užice, a Bukulja područje Gornjeg Milanovca.

On je istakao da je ove godine maksimalan broj dana sa dejstvom imao Gornji Milanovac i to 16, Ivanjica 13, a Čačak i Lučani po 12.

“Na ovom području potrošeno je 940 protivgradnih raketa s tim što smo imali zahvaćenu površinu ispod svih proseka. Neobična je godina za Moravički okrug, samo 532 hektara su zahvaćena pojavom grada sa štetom, tako da je taj podatak o zahvaćenoj površini daleko ispod svih proseka”, objasnio je Babić.

Babić je naglasio da su Moravički okrug, sama dolina Morave i prepreke koje se tu nalaze dominantne za stvaranje vrlo jakih kumulonimbusa.

Govoreći o postavljanju automatskih protivgradnih stanica on je rekao da je ceo posao završen na području Valjeva, a da je u toku prva faza na teritorijama radarskih centara Bukulja i Fruška Gora.

“Urađena je kompletna projektna dokumentacija za područje radarskog centra Užice, projekti telekomunikacija, izvođenja građevinskih radova, sve je spremno za raspisivanje tendera i očekujemo da se to dogodi naredne godine. Odmah zatim počeće radovi pa će tako biti pokriveno područje od Drine pa sve do granice samog Čačka”, izjavio je Babić.

Plan je, istakao je on, da se 2021. godine završi kompletna teritorija koju pokriva centar Bukulja, samim tim i Gornji Milanovac.

Babić je naglasio da je ovaj projekat finansijski podržan od strane Ministarstva poljoprivrede.

MNA

Violeta

Prethodni članak

Pita sa sirom

Sledeći članak

Pranjanska razglednica – PR