• 19 aprila, 2021

PU Sunce adaptacijom dobila 3 prostorije, lista čekanja smanjena za 75 mesta (foto)

foto: gminfo.rs

PU Sunce završetkom radova na adaptaciji jednog dela zgrade dobila je dodatni prostor za boravak milanovačkih mališana. Naime, na mestu gde se nekada nalazila centralna kuhinja prostor je adaptiran za tri nove sobe, a samim tim sa liste čekanja primljeno je još 75 mališana.

foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs

– Otvorene su tri nove sobe, opremljene novim nameštajem, u kojima su smeštena deca 2017, 2018. i 2019. godišta. Lista čekanja PU Sunce trenutno broji oko stotinak mališana (2019. godište), a u naše nove prostorije smešteno je njih 75, koji su u vrtić krenuli sa zakašnjenjem od nekih sedam dana – rekla je direktorka PU Sunce Violeta Antonijević.

Predsednik opštine Dejan Kovačević obišao je adaptirane prostorije i tom prilikom istakao da je dobro što su završene u ovoj godini i što je samim tim smanjena lista čekanja. On je rekao da se za predškolsku ustanovu „Sunce“ iz opštinskog budžeta godišnje izdvaja preko 200 miliona dinara.

Ponosan sam na to što smo uspeli i pored svih ostalih investicija da izdvojimo i za naše najmlađe, jer smatram da tu treba da budu najveća ulaganja. Danas smo, zajedno sa direktorkom i zamenicom obišli te tri sobe, koje smo uspeli da formiramo nakon premeštanja kuhinje iz objekta I u Drugu osnovnu školu – kazao je Kovačević.

foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs

On je istakao da je vrednost investicije adaptacije preko četiri miliona dinara i da će do kraja godine biti završena sva projektna dokumentacija za aneks vrtića koji se nalazi kod bivše MK Rudnik.

Sada, u drugoj fazi, kada završimo projektnu dokumentaciju, videćemo da li nam država može pomoći iduće godine u izgradnji novog vrtića. Sa tim novim objektom, mi ćemo zasigurno, izbrisati sve liste čekanja na teritoriji opštine Gornji Milanovac, a pokušaćemo da napravimo dovoljno kapaciteta da i roditelji, ukoliko jedan od njih možda ne radi, da može, ukoliko želi, da upiše svoju decu u vrtić. Možda pod nekim malo drugačijim uslovima nego što je to danas. Kada kažem pod drugim uslovima mislim na finansijske, ali svakako ćemo o tome razmišlljati kada budemo napravili taj aneks – rekao je predsednik opštine.

foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs

Prema rečima Maje Milović, zamenice direktora PU Sunce od 1. septembra oko 900 mališana boravi u objektima te ustanove u gradu, a pre toga taj broj je bio oko dvesta pedeset.

– Sada u našim objektima svakodnevno boravi od 900 do 1000 dece, od ukupno upisanih 1340 mališana. Ono što je dobro, pak, jeste, da više nisu problem deca uzrasta od 2 do 4 godine, što je ranije bio slučaj, oni su mahom svi upisani. Ono što je ohrabrujuće je da ima dosta njih koji su treće dete, pa majke imaju dve godine porodiljskog odsustva, čime će zasigurno imati svoje mesto u vrtiću 2021. godine kada im porodiljsko istekne – rekla je Milović i dodala da će uz podršku lokalne samouprave i republike nastaviti da rade na proširenju kapaciteta PU Sunce.

foto: gminfo.rs
foto: gminfo.rs

Ona je istakla da roditelji mališana koji borave u toj ustanovi, što se tiče epidemiološke setuacije, mogu biti bezbrižni, jer se vaspitači i deca pridržavaju svih mera koje su Vlada Republike Srbije, opštinski Krizni štab i školska Uprava Čačak propisali.

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Za Aniku sada ima nade, jedino je potrebno sakupiti dovoljno novca

Sledeći članak

JKP: Počinju pripreme za predstojeću grejnu sezonu