• 23 oktobra, 2021

Radovi na postavljanju novog ikonostasa u toku

foto: kabinet predsednika opštine

U Crkvi Svete Trojice trenutno se postavlja novi mermerni ikonostas. Radove na uređenju unutrašnjosti hrama danas je obišao predsednik Opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević.

Nakon skidanja starog ikonostasa, koji datira iz 1963.godine, započeto je sa postavljanjem novog, izrađenog od splitskog kamena bež boje.

foto: kabinet predsednika opštine
foto: kabinet predsednika opštine

Nacrt projekta izradio je gornjomilanovački akademski vajar Nebojša Savović Nes, koji je zadužen i za nadzor.

Vrednost ikonostasa koji je 5. 100, 000 dinara, a polovinu sredstava donirala je opština Gornji Milanovac.

– Našim generacijama je ostalo u amanet da dovršimo izgradnju crkve koju je je započeo Miloš Obrenović. Počastvovani smo što možemo da učestvujemo u finalizaciji radova na Crkvi Svete Trojice. Sveštenstvo u Gornjem Milanovcu je puno energije i želje da radove završimo u najkraćem mogućem roku. Menja se kompletan ikonostas, nastavićemo freskopisanje 20. decembra i očekujemo da tokom narednih godina crkva dobije potpuno nov izgled unutra, jer od kada je napravljena nisu oslikane freske. Koristili smo ikonostas koji je posle paljenja crkve tokom Drugog svetskog rata trebalo da bude privremen, ali je ostao 60 godina. Sada je nov izrađen od splitskog kamena koji izgleda monumentalno i koji će, osim novog izgleda, dati i novu dušu Crkvi Svete Trojice – rekao je Dejan Kovačević, predsednik Opštine Gornji Milanovac.

foto: kabinet predsednika opštine

Novi ikonostas je izradila radionica „Matijašević“, koja je izvodila radove i na Hramu Svetog Save u Beogradu. Osim Opštine Gornji Milanovac, veliko učešće u obnovi milanovačke svetinje uzeli su privredninci i vernici.

Blagoslovom našeg eiskopa žičkog, gospodina Justina, nastavili smo sa ukrašavanjem unutrašnjosti Hrama Svete Trojice u Gornjem Milanovcu. Želeo bih da se zahvalim svima koji su nam i ove godine pomogli oko uređenja unutrašnjosti hrama, a posebno našoj Opštini i predsedniku Dejanu Kovačeviću, na velikoj pomoći od 2,5 miliona dinara. Zahvaljujem se i Klubu privrednika našeg grada koji su sa 2. 530, 000 dinara učestvovali u radovima i svim vernicima čiji su prilozi pomogli da nastavimo ovo delo. Trudićemo se da urađeno bude na radost našeg grada i naših vernika – rekao je protojerej Miodrag Anđelić, starešina Crkve Svete Trojice u Gornjem Milanovcu.

foto: kabinet predsednika opštine

Drveni ikonostas koji je prethodio novom, Crkva Svete Trojice pokloniće hramu Svetog Jovana Krstitelja u Ozremu.

izvor: Kabinet predsednika opštine

Violeta

Prethodni članak

Covid – 19: Imunizacija u G. Milanovcu – 14. oktobar

Sledeći članak

Čivović: Prijava za treću dozu nije potrebna ni za jednu vakcinu