• mart 28, 2020

Razglednica iz Kušadasija

Posle razaranja grada Efesa od strane Gota u trećem veku, kao i povlačenja mora od luke u gradu pred kraj antičkog perioda, odlučeno je da se Efes premesti na drugo pogodnije mesto i povrati strateškii trgovački značaj koji je imao. Novi grad koji je osnovan tridesetak kilometara od starog nazvan je Efesos Neapolis, Efes Novi grad. Istorija nam svedoči da on nikad nije povratio slavu starog, antičkog Efesa.

Do dvadesetog veka ostao je mala usputna stanica trgovcima i luka ribarima i gusarima. Međutim, početak dvadeset prvog veka je pokazao da su se istoričari prevarili u ovoj oceni i da on postaje ono što su vizantijski osnivači želeli, ali pod drugim imenom – Kušadasi.

Kušadasi, foto:N. Petrović gminfo.rs

Kušadasi je veoma živo, moderno i egzotično letovalište, smešteno na istočnoj obali Egejskog mora. Udaljen je oko 90 kilometara od grada Izmira, trećeg po veličini grada u Turskoj. Pored aerodroma u Izmiru, gosti iz Srbije najčešće koriste aerodrom Bodrum u gradu Milasu, oko 130 kilometara južno od Kušadasija. Ova rastojanja ne treba da odvrate turiste, magistralni putevi u Turskoj imaju dve trake u jednom pravcu i jednu zaustavnu, tako da autobus iz Izmira putuje oko sat vremena, a iz Milasa oko sat i trideset minuta.

Kleopatrin bazen u Hijeropolisu, foto:N. Petrović gminfo.rs

Za relativno kratko vreme, Kušadasi je od malog, ribarskog mesta postao jedno od najvećih turskih letovališta na Egeju i omiljena destinacija turista iz celog sveta, pa i iz Srbije. U njegovu luku neprestano uplovljavaju i isplovljavaju veliki prekookeanski brodovi, a autobusi su sveprisutni na putevima ka i od Kušadasija. Kroz sam grad prolazi tranzitna magistrala, sa dve ili tri trake u jednom pravcu, tako da je prevoz sa jednog kraja grada na drugi jednostavan i brz. Sve ulice su popločane ili asfaltirane, a na sve strane se nalaze prodvnice na nakitom, suvenirima, začinima, kafom, čajem, kožom, krznom, tepisima i sl.

Pogled sa Pamukala, foto:N. Petrović gminfo.rs

Mali barovi su obavezni u svakoj ulici, iz kojih se može čuti i srpska muzika. Najpoznatija srpska diskoteka zove se Kalemegdan, ostala iz vremena kada je u ovom gradu sve bilo podređeno Srbima. Danas je ovde sve podređeno gostima iz bivšeg SSSR-a, mada i dalje se bulevar Candan Tahrat i dalje naziva ,,srpska ulica“, dok Rusi svoju još uvek nemaju. Kušadasi je grad koji nikada ne spava, tako da je ovde provod zagarantovan.

Hram u Hijeropolisu, foto:N. Petrović gminfo.rs

Kušadasi je dobio sadašnji naziv početkom XX veka. ,,Kuş“ na turskom jeziku znači ptica, ,,ada“ ostrvo, tako da se sam naziv može prevesti kao ,,ostrvo ptica“, a same ptice imaju spomenik u centru grada u obliku ispružene ruke ka nebu na koju sleću ptice. Ostrvo golubova je spojeno uskim zemljouzom i predstavlja jednu od atrakcija gde turisti najčešće idu da se fotografišu. Pored ovog ostrva nalazi se još jedno na kojem je smeštena đenovljanska tvrđava iz XV veka, u vreme kada je ovde bila njihova carina dobijena od Vizantije. Tada je ime grada bilo Skala Nova i to ime će nositi do početka XX veka. Sam centar grada krasi zdanje Karavan saraja iz XVI veka, oko koga se nalaze kuće u osmanskoj arhitekturi i Kaleiči džamija sa živopisnim enterijerom. Sam centar je takav da se ovde spaja Osmanska imperija sultana Abdul Hamida II i moderne radnje gore pomenute robe.

Hadrijanov hram u Efesu, foto:N. Petrović gminfo.rs

Na periferiji grada nalazi se Adalend, jedan od najvećih akvaparkova na svetu. Uređen je po uzoru na Diznilend, a sastoji se iz tri dela: akvapark, delfinarijum i akvarijum. Adalend je najčešće izbor gostima sa decom, mada ni roditeljima neće biti dosadno, jer su programi prilagođeni i njima. Zabavi sa vodom ovde nije kraj, tako da su turistima na raspolaganju krstarenja do plaža nacionalnog parka Mili, vrlo sličnih onih na Majorci. Kako je Grčka srpskim gostima u srcu i najčešći izbor za putovanje, letovanje u Kušadasiju pruža i ovu mogućnost jer preko puta se nalazi ostrvo Samos, udaljeno sat vremena plovidbe.

Okolina Kušadasija je pravi raj za ljubitelje istorije. U njegovoj blizini nalaze se Efes, Milet, Prijen, Kuća Bogorodice, Pergam i Hijeropolis sa prirodnim fenomenom Pamukale. Agencije Big Blue i Kon Tiki pružaju mogućnost svojim gostima da obiđu sva ova mesta. Grad Efes je bio jedan od najvećih gradova antičkog sveta. U drugom veku je imao oko 250 000 stanovnika, a svoj pečat u ovom gradu ostavili su filozof Heraklit Mračni, Bogorodica i Sveti Apostoli Jovan i Pavle. U njemu se nalazilo i jedno od sedam svetskih čuda antike – Artemidin hram. Sam grad krasi i Celzusova biblioteka, najveća posle aleksandrijske i pergamske. Kako je bio zatrpan muljem, sam Efes je jako očuvan, skoro jednako kao i Pompeja.

Letovanje u Kušadasiju obećava da bude jedno od nezaboravnih putovanja. Budući putnici će se uveriti da ni deset dana nije dovoljno da se vidi sve gore navedeno, pa se zato turisti u Kušadasi vraćaju i po nekoliko godina zaredom. Otkrijte i vi sami zašto.

 

Nikola Petrović

Saša Ratković

Prethodni članak

144 poljoprivrednika potpisalo ugovore za podsticajna sredstava

Sledeći članak

Pisma čitalaca – Nekada kap prelije čašu