• 24 septembra, 2020

Razgovori o Karađorđu u Muzeju rudničko-takovskog kraja

foto: Muzej rudničko-takovskog kraja

U Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja,  večeras (15. septembra), sa početkom u 19 sati, biće organizovano predstavljanje zbornika sa naučnih skupova pod  nazivom „U slavu velikog vožda“.  Razgovor o zbornicima vodiće istoričari Predrag Georgijev, Jugoslav Todorović, dr Milan Gulić i Aleksandar Marušić. Milanovački muzej učestvovao je u objavljivanju zbornika radom „Karađorđevići, rudničko-takovski kraj i prožimanja“.

Plakat

„U slavu velikog Vožda“ je manifestacija koja su u Velikoj Plani održava od 1991. godine i to poslednje sedmice jula meseca. Započeta kao skromno podsećanje na Vožda i ubistvo u Radovanjskom lugu iz 1817. godine, prerasla je u događaj od velikog značaja za opštinu Velika Plana, na čijoj teritoriji se nalaze dva veoma značajna spomenička kompleksa vezana za Karađorđa. Prvi je Radovanjski lug, mesto ubistva Karađorđa, a drugi je Manastir Pokajnica.

Sećanje na Karađorđa, oivičeno mitom i istorijom, čuva se kroz vizije slikara međunarodne likovne kolonije koja takođe nosi ime „Pokajnica“ (održava se u Velikoj Plani od 1968. godine), putem programskih aktivnosti ustanova kulture čiji je osnivač Opština Velika Plana, a to su Biblioteka „Radoje Domanović“ u Velikoj Plani i već pomenuti CZK „Masuka“ i Dom kulture „Vlada Marjanović“, SPC održava parastos u Radovanjskom lugu, a nekoliko uzastopnih godina održavan je simpozijum poznavaoca ustaničke epohe čiji su radovi bivali prezentovani odgovarajućim zbornikom.

Takođe, na pozornici u Radovanjskom lugu igrane su i pozorišne predstave posvećene nacionalnoj istoriji.

Nakon skoro dvodecenijske pauze, u godini kada se obeležavlo dva veka od Karađorđevog ubistva, organizovan je naučni skup na kome su učestvovali eminentni istoričari koji se bave nacionalnom istorijom srpskog naroda 19. i 20 veka, sa Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu i Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, kao i po jedan istoričar iz Velike Plane, Beča i Rima, sa idejom da se narednih godina nastavi tradicija naučnog osvrta na ovaj period srpske istorije.

Radovi koji su tada izloženi, a konačne verzije objavljene u svojevrsnom Zborniku, predstavljaju doprinos sadašnje generacije srpskih istoričara proučavanju celokupnog Karađorđevog nasleđa od Prvog srpskog ustanka (1804.) pa do kraja Drugog svetskog rata (1945.) , kada je, kao posledica pobede komunista u građanskom ratu, izvršena detronizacija dinastije Karađorđević.

Ovi radovi štampani su u Tematskom zborniku radova pod naslovom „Karađorđe i njegovo nasleđe u srpskoj istoriji“.

Naučni skup pod naslovom „OD KARAĐORĐA DO VERSAJSKOG MIRA“ održan je 25. jula 2019. godine i rezultirao je objavljivanjem zbornika radova.

Zbornik je štampan krajem 2019. godine pod pokroviteljstvom opštine Velika Plana, a zajedničkim trudom Instituta za savremenu istoriju Beograd, CZK „Masuk“ Velika Plana i Doma kulture „Vlada Marjanović“ Staro Selo.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Čitalac reporter: Usko grlo u Sinđelićevoj

Sledeći članak

Mali veliki heroji iz Železničke: Novac za Aniku uplaćen