• 24 septembra, 2020

Mali veliki heroji iz Železničke: Novac za Aniku uplaćen

foto: privatna arhiva

Deca iz Železničke ulice, nakon što su odložila svoje bojice, posle dva dana crtanja za Aniku, kada su prebrojali novac od prodaje radova, izračunali su da su im sugrađani, za njihova mala ali velika umetnička tj. humanitarna dela, donirali tačno 100.040 dinara i 130 evra. 

Ovi mali humanitarci pridružili su se svojim sugrađanima u prikupljanju pomoći za Anikin dug i lep život, a njoj poručuju „Čekamo te da dođeš, da se upoznamo i da te naučimo da crtaš kao mi“.

U prvom piku, prvog talasa, tačnije u subotu ujutru skupljeno je 2.500 dinara. Ovo nije veliko, ovo je najveće. Ovo nije ljudski, ovo je nadljudski. Ovo nije hrabro, ovo je najhrabrije. U drugom piku prvog talasa, tačnije u nedelju u 20:11 postavljeno je nešto što samo heroji mogu da urade – 100.040 dinara i 130 evra. Ovo je Železnička, ovde smo učeni da ne damo na svoje, ovo nije kraj, ovo je stanje duha, a sve i svi ka jednom cilju – ZA ANIKIN DUG I LEP ŽIVOT! Hvala svima, držimo odstupnicu, držimo redove, NEMA POVLAČENjA I NEMA PREDAJE! Novac za Aniku je uplaćen, hvala vama što ste ispratili ovu priču – kaže nam Vasilije Gudelj koji je deci pomogao u organizaciji ove akcije.

Podsećamo, deca iz Železničke ulice u Gornjem Milanovcu u subotu i nedelju crtala su ispred svoje zgrade i pozivala ljude da doniraju novac za Aniku. U zamenu za novčani prilog donatori su dobijali njihove umetničke radove.

Anika boluje od spinalne muskularne atrofije, ili skraćeno SMA, a za lečenje ovom terapijom potrebno je prikupiti nešto više od dva miliona eura.

SMA je retko oboljenje gde telu nedostaje gen koji pravi protein koji motorički neuroni koriste kao hranu. Kako nemaju od čega da se hrane, ovi neuroni, koje prenose impulse ka mišićima, umiru. A mišići, pošto ne dobijaju signal da se pokreću, miruju i atrofiraju. To počinje sa velikim grupama mišića kao što su oni ruke, noge, vrat, ali posle nekog vremena atrofiraju i mišići za gutanje, kašljanje i disanje.

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Razgovori o Karađorđu u Muzeju rudničko-takovskog kraja

Sledeći članak

Izdajem