• 27.09.2023.

RIK usvojio pravila o radu biračkih odbora za izbore za predsednika

Republička izborna komisija (RIK) usvojila je nešto posle ponoći pravila o radu biračkih odbora za sprovodjenje izbora za predsednika Srbije.

 

Medju novinama u pravilima o radu biračkih odbora jeste obaveza svih članova i njihovih zamenika biračkog odbora da na biračkom mestu nose identifikacione kartice, koje im RIK obezbedjuje.

Uveden je i kontrolni formular za logičko-računsko slaganje rezultata glasanja na biračkom mestu koji će se dostavljati biračkom odboru prilikom predaje izbornog materijala pre glasanja.

Novina je i da će sigurnosnu zatvornicu, skinutu sa vreće sa izbornog materijala, birački odbor obavezno predati radnom telu pri predaji izbornog materijala nakon glasanja.

Odlučeno je i da pre otvaranja biračkog mesta predsednik biračkog odbora u zapisnik o radu unese imena prisutnih članova i zamenika članova biračkog odbora.

Predvidjeno je i da se osobe sa invaliditetom potpisuju tako što će na odredjeno mesto u izvodu iz biračkog spisa otisnuti pečat s podacima o njihovom identitetu.

Novina je i da će birački odbor odrediti lice koje će uz predsednika biračkog odbora, odnosno zamenika, biti odgovorno za predaju izbornog materijala RIK-u, a svi članovi i zamenici članova biračkog odbora imaju pravo da prisustvuju toj predaji.

Članovi RIK-a usvojili su Izveštaj o korišćenju i raspolaganju sredstvima za rad Narodne skupštine u delu planiranih i izvršenih rashoda za finansiranje redovnog rada i izbornih aktivnosti Republičke izborne komisije u 2016. godini.

Pravila o radu biračkih odbora predvidjaju i da se biračka mesta 2. aprila otvore u 7.00 i zatvore u 20.00.

Sednici RIK-a prisustvovalo je 14 od 17 članova.

 

izvor:rik.parlament.gov.rs

Zorica Knežević

Prethodni članak

Tragom stare fotografije

Sledeći članak

RIK: Podnošenje kandidatura do 12. marta